Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, ανέφεραν σήμερα Πέμπτη (12/5) σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.
«Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της»
«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.
«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών”, προσθέτουν.
Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.
Όπως αναφέρει το CNN, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας υποθέτουν ευρέως ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία γρήγορα μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει στρατιωτικό υλικό συμβατό με τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες και ήδη πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε τόσο πρακτικές όσο και συμβολικές συνέπειες για τη Ρωσία και τη δυτική συμμαχία.
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία ήταν στρατιωτικά αδέσμευτη και ονομαστικά ουδέτερη για να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία. Κατά καιρούς έχει επιδοθεί στις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλεια και προσπάθησε να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, άλλαξε αρκετά τους υπολογισμούς, έτσι ώστε η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται πλέον ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας