Ο Μάξγουελ Φροστ, Δημοκρατικός ηλικίας 25 ετών, έγινε χθες Τρίτη το πρώτο μέλος από τη «Γενιά Ζ» που θα καταλάβει έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς κέρδισε στη Φλόριντα έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Υποψήφιος σε περιφέρεια της Φλόριντας η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, εκτιμάται πως κέρδισε την έδρα από τα δίκτυα CBS και CNN.
«Νικήσαμε», έγραψε με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τέσσερα θαυμαστικά ο νέος βουλευτής. «Γράφτηκε ιστορία για τους πολίτες της Φλόριντας, για τη γενιά Ζ και για όλους όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.
Ωστόσο, στις ενδιάμεσες εκλογές δεν επικράτησε το «Κόκκινο κύμα», δηλαδή μια συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα Bild.
Η μεγάλη μάχη δίνεται στη Γερουσία καθώς, μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει ή χάσει έδρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Edison Research.
Η ιστορία του Φροστ
Ο νεαρός Αφροαμερικανός, μεγαλωμένος από μητέρα που τον υιοθέτησε, κουβανικής καταγωγής, μάλλον θα ξεχωρίζει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δεκάδες λευκούς με γκρίζα μαλλιά, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου: στην κάτω Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 58 έτη.
«Χρειαζόμαστε αυτή την αντιπροσώπευση στο Κογκρέσο», πολιτικούς που «μοιάζουν» με τους νέους της χώρας «και ξέρουν τι περνούν», δήλωνε τον Οκτώβριο ο κ. Φροστ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εκτός από τη «Γενιά Ζ», με άλλα λόγια των σημερινών εφήβων και νέων, ανήκει επίσης στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών. Προβάλλει μηνύματα όπως η ανάγκη να δοθεί αγώνας για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή, ενώ τονίζει ακόμη πως πρέπει να καταπολεμηθεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.
Ο νεαρός καταπιάστηκε με την πολιτική στα 15 του χρόνια, συγκλονισμένος όπως πολλοί συμπατριώτες του από τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ (Κονέτικατ) το 2012.
Έγινε αργότερα ένας από τους εθνικούς αντιπροσώπους της οργάνωσης March for Our Futures («Πορεία για το μέλλον μας»), κινήματος που ιδρύθηκε μετά τη νιοστή σφαγή σε σχολείο, σε λύκειο στη Φλόριντα.
Τι είναι η «Γενιά Ζ»
Αυτό που έρχεται µετά τους millennials, δηλαδή όσους ενηλικιώθηκαν το 2000, είναι µια γενιά εξίσου δηµοφιλής, την οποία οι ειδικοί στον χώρο της εργασίας έχουν «βαφτίσει» Generation Z (Gen Z) ή γενιά Ζ στα ελληνικά.
Πρόκειται για την πρώτη γενιά χωρίς προϊντερνετική ζωή, η οποία γεννήθηκε και µεγάλωσε µε τα «έξυπνα» τηλέφωνα και δεν γνωρίζει πώς είναι να ζεις χωρίς social media. Για όλα τα παραπάνω, µάλιστα, ονοµάζεται και iGen.
Ηλικιακά οι µελετητές του Κέντρου «Generational Kinetics» την τοποθετούν στα παιδιά που γεννήθηκαν µεταξύ 1998 και 2015 (αν και στη βιβλιογραφία κάποιοι ανοίγουν την «ψαλίδα» των γεννήσεων από το 1996).
Τα άτοµα που ανήκουν σε αυτήν είναι πιο πρακτικά, πιο ρεαλιστικά και πιο σοβαρά από τη γενιά «Υ», δηλαδή τους millennials.