20:42
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:42
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη προειδοποιεί την Meta: «Αν δεν ελέγξει ρωσικά fake news σε 5 μέρες θα έχει ποινές»

Το λογότυπο της Meta & Facebook / Φωτογραφία: Unsplash

Το λογότυπο της Meta & Facebook / Φωτογραφία: Unsplash

01.05.2024
20:02
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2024 • 9:16
Προειδοποίηση στην Meta

Αυστηρό μήνυμα έστειλε η ΕΕ στην Meta, την ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, την Τρίτη, υπό το φόβο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να γεμίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φιλορώσους ευρωβουλευτές.

Μάλιστα, της έδωσε μόλις πέντε ημέρες για να εξηγήσει πώς θα «ξεριζώσει» τις ψευδείς ειδήσεις, τους ψεύτικους ιστότοπους και τις διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με αυστηρά μέτρα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πώς το Facebook αντιμετωπίζει τις ψευδείς ειδήσεις.

«Η ακεραιότητα των εκλογών αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο ΤιερίΜπρετόν, επίτροπος για την εσωτερική αγορά, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντησει άμεσα εάν το Facebook δεν αποκαταστήσει τα προβλήματα εντός της εβδομάδας.

«Περιμένουμε από τη Meta να μας ενημερώσει για τις ενέργειες που λαμβάνει για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων εντός πέντε εργάσιμων ημερών, αλλιώς θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας», είπε.


Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι κίνησε επίσημη διαδικασία κατά της Meta, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε όλη την Ευρώπη στις 6-9 Ιουνίου.

Η Επιτροπή ανησυχεί έντονα ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το Facebook, το οποίο έχει περισσότερους από 250 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα, για να προσπαθήσει να αλλάξει τις ψήφους υπέρ της.

Όπως δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρου, νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά την επίσημη έρευνα για τις φερόμενες πληρωμές του Κρεμλίνου προς ευρωβουλευτές, ο στόχος της Ρωσίας είναι “πολύ σαφής”: να βοηθήσει «να εκλεγούν περισσότεροι φιλορώσοι υποψήφιοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ακριβή παραδείγματα, αλλά ορισμένα είναι κραυγαλέα, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων που πληρώνονται από ξένους πράκτορες.

«Είναι θεμελιωδώς λάθος που [το Facebook] βγάζουν χρήματα από αυτό», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Λένε επίσης ότι τα εργαλεία για την επισήμανση παράνομου ή ύποπτουπεριεχομένου δεν είναι αρκετά ορατά.

Οι σύνδεσμοι προς πλατφόρμες ψευδών ειδήσεων, γνωστές ως “doppelganger sites”, δεν αφαιρούνται αρκετά γρήγορα ή καθόλου, τονίζει η ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα ένας ιστότοπος του τσεχικού πρακτορείου ειδήσεων χακαρίστηκε και εμφανίστηκαν fake news μεταξύ των οποίων και ότι αποτράπηκε απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου προέδρου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, Jean-Noel Barrot, δήλωσε ότι η χώρα “σφυροκοπήθηκε” από τη ρωσική προπαγάνδα με “σκόπιμους ελιγμούς για να διαταράξει τον δημόσιο διάλογο και να παρέμβει στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές”.

Μια άλλη ανησυχία για το Facebook είναι η απόφαση της Meta να “καταστείλει” το διάλογο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τους χρήστες για ευαίσθητα θέματα όπως η Μέση Ανατολή.

Αυτό είναι γνωστό ως «σκιώδης απαγόρευση» και η ΕΕ θέλει το Facebook να είναι πιο διαφανές ως προς τον τρόπο με τον οποίο δικαιολογεί αυτές τις αποφάσεις.

«Οι χρήστες πρέπει να το γνωρίζουν όταν συμβαίνει και πρέπει να μπορούν να το προσβάλλουν, διαφορετικά αυτό αποτελεί κίνδυνο για το διάλογο, δήλωσε αξιωματούχος.

Ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι το Facebook σχεδίαζε να διακόψει μια υπηρεσία με την ονομασία CrowdTangle που βοηθούσε τους factcheckers, τους δημοσιογράφους και τους ερευνητές να παρακολουθούν την παραπληροφόρηση.

Η διαδικασία της Τρίτης κατά του Facebook είναι η έκτη που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Είναι όμως αρκετή για να σταματήσει τα ψέματα; Ακόμα και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, σε πάνελ στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση ως ισχυρό όπλο όπως οι σφαίρες και οι πύραυλοι.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν είναι ότι το Facebook «δεν κάνει τίποτα», απλώς τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι αδύναμα, αδιαφανή και όχι αρκετά αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τους σαρωτικούς νέους νόμους στο πλαίσιο της DSA, που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, η ΕΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως και 6% των εσόδων τους ή να τις απαγορεύσει εντελώς από την Ένωση.

Το Facebook δήλωσε: «Έχουμε μια καθιερωμένη διαδικασία για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων στις πλατφόρμες μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να της παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο αυτό».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση