08:29
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:29
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γκουτέρες: «Ένα στρατιωτικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία» – Εγγυήσεις από τον ΟΗΕ ζητά ο Ζελένσκι

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter

18.08.2022
23:14
Τελευταία ενημέρωση: 19/08/2022 • 10:25
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Ζαπορίζια, με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού να διακυβεύεται. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανιστηκε ο Αντόνιο Γκουντέρες, ενώ Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Τουρκίας, στην πόλη Λβιβ.

Τόνισε πως ένα στρατιωτικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με «αυτοκτονία» και επανέλαβε την έκκλησή του για την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο. «Οι εγκαταστάσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε ο Γκουτέρες και απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία που θα παρέχει «εγγυήσεις για την ασφάλεια της περιοχής».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τις παραμέτρους μιας πιθανής αποστολής κλιμακίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τον πυρηνικό σταθμό.

Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Ουκρανία και εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο ενός «νέου Τσερνόμπιλ» αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης. Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε στο πλευρό των ουκρανών φίλων μας», είπε ο Ερντογάν προτού υπογραμμίσει ότι δεν επιθυμεί ένα «νέο Τσερνόμπιλ».

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε Μόσχα και Κίεβο να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού» και να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη. «Από την πρώτη ημέρα, όλες οι πλευρές εργάστηκαν επαγγελματικά και με καλή πίστη» για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών, είπε ο Γκουτέρες και συνέχισε «Απευθύνω έκκληση να συνεχιστεί αυτό και να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια με πνεύμα συμβιβασμού ώστε να διευθετηθούν οριστικά όλες οι δυσκολίες».

Ζελένσκι: Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο δεν μπορούν να γίνουν πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: Twitter

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σήμερα πως δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς την ηγεσία της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου δεν μπορεί να γίνει πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ζελένσκι δήλωσε σχετικά με την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου: «Άνθρωποι που σκοτώνουν, βιάζουν, χτυπούν τις πόλεις μας με πυραύλους καθημερινά, δεν μπορούν να θέλουν ειρήνη. Πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν από το έδαφός μας και ακολούθως βλέπουμε…».

Ειδικότερα, δε, για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η ασφάλεια του οποίου έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, υπογράμμισε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα της από τις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Πριν από την τριμερή συνάντηση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε επισκεφθεί στρατιωτικό νοσοκομείο του Λβιβ όπου συνάντησε τραυματίες και συζήτησε με το προσωπικό. «Η Ρωσία δεν πρόκειται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε το έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι σε τραυματισμένους στρατιώτες, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες» και τους απένειμε μετάλλια.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια / Φωτογραφία: Twitter

Ο Ζελένσκι ζητά από τον ΟΗΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος σήμερα στο Λβιβ τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «τη σκόπιμη τρομοκρατία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο». «Ο ΟΗΕ πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, στη συζήτηση που είχε με τον Γκουτέρες συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό στη Ζαπορίζια και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις. Διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ρώσοι βάλλουν εναντίον του σταθμού με σκοπό να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς αυτούς. Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι στις εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλειά τους. Κατηγορεί με τη σειρά της το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια «προβοκάτσια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γκουτέρες στην Ουκρανία.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση