«Ανατριχιαστική» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την είδηση πως η Μόσχα αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεών της. Η προοπτική μιας πυρηνικής σύρραξης επιστρέφει στη σφαίρα της πιθανότητας, πρόσθεσε.
Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα χορηγήσει άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφότου η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε, στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με το Kyiv Independent ότι τα εκρηκτικά ανατινάχθηκαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ελεγχόμενου από τη Ρωσία ουκρανικού εργοστασίου και ότι σχεδιάζονται περαιτέρω εκρήξεις.
⚡️Energoatom: Russian troops blew up explosives at Zaporizhzhia nuclear plant.
Ukraine’s state-run nuclear energy company said on March 14 that the explosives had been blown up near the Russian-controlled Ukrainian plant’s main reactor and that further explosions are planned.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 14, 2022
Την καταγγελία κάνει η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, που κάνει λόγο για «Ρώσους τρομοκράτες που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και ανατίναξαν εκρηκτικά κοντά στην πρώτη μονάδα». Η Ουκρανία ζητά μέσω της κρατικής αυτής εταιρείας την παρέμβαση της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, για το θέμα.
Energoatom reports that #russian terrorists who seized Zaporizhzhia nuclear power plant blew up ammunition near Unit 1.
UA calls it a terrorist attack & demands that the @iaeaorg intervene immediately.
What are you waiting for? When will NPP be blown up & a new Chornobyl come?— Inna Sovsun (@InnaSovsun) March 14, 2022
Τα συστήματα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που παρακολουθούσαν το πυρηνικό υλικό στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στην Ουκρανία σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα, ανακοίνωσε στις 9 Μαρτίου ο οργανισμός.
Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Ο γενικός γραμματέας προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει ως συνέπεια μια «λαίλαπα λιμών» σε πολλές χώρες του κόσμου. «Η Ουκρανία φλέγεται» και «η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου», τόνισε.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών
Λόγω του μπλοκαρίσματος των γεωργικών προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ο πόλεμος θα πλήξει πιο σκληρά τις φτωχές χώρες και «θα σπείρει πολιτική αστάθεια και ταραχές σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε ο Γκουτέρες. «Αυτός ο πόλεμος ξεπερνά κατά πολύ την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο λιμός απειλεί όλη την υφήλιο
«Η τιμή των σιτηρών ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και των ταραχών του 2007-8», εξήγησε. Συνολικά, 45 αφρικανικές χώρες και κράτη λιγότερο αναπτυγμένα εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των σιτηρών τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία» σημείωσε ο γγ του ΟΗΕ.
«Οι 18 από αυτές τις χώρες εισάγουν το 50% των σιτηρών. Μεταξύ αυτών είναι χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, είπε ο Γκουτέρες, ζητώντας για άλλη μια φορά να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εχθροπραξίες.