02:38
23/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:38
23/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στη «σέντρα» η απόπειρα της Γερμανίας να μειώσει το ενεργειακό κόστος – Απορρίφθηκε πρόταση του Βερολίνου από την ΕΕ

Το κοινοβούλιο στο Βερολίνο / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Το κοινοβούλιο στο Βερολίνο / Φωτογραφία: ΕΡΑ

16.08.2022
17:48
Τελευταία ενημέρωση: 16/08/2022 • 22:44
Η ΕΕ απέρριψε το αίτημα του Βερολίνου για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την Τρίτη (16/08) αίτημα από τη Γερμανία για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ/ετησίως.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το όχι της ΕΕ έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τις εξαγγελίες Σολτς για ελαφρύνσεις στους πολίτες της χώρας του, μέτρα τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από την κοινή γνώμη.

Μειώνουν την κατανάλωση οι Γερμανοί

Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.

Την ίδια ώρα, στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας ενόψει του χειμώνα, ενώ τα γερμανικά νοικοκυριά εξοικονομούν ήδη ενέργεια. Οι πάροχοι ωστόσο ετοιμάζονται να μετακυλίσουν στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πασχίζουν να μειώσουν την κατανάλωση από τώρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει φθάσει το 69%, παρά τον πολύ μειωμένο όγκο που παραδίδει πλέον η Ρωσία. Καθημερινά, σημείωσε, προστίθενται στην αποθήκευση περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ

«Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι» έγραφε στα τέλη Ιουλίου η Süddeutsche Zeitung, αναδεικνύοντας την θέση στην οποία έχει περιέλθει η Γερμανία.

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες» συμπλήρωνε τότε το δημοσίευμα, με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η ενεργειακή κρίση τελειώνει την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας στην Ευρώπη

Ένα αποτέλεσμα είναι βέβαιο, καθώς όλη η Ευρώπη αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τον περιορισμό των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, έγραφε την περασμένη εβδομάδα  η αναλυτής Μαρία Τεντέο στο Bloomberg. «Η εποχή της Ευρώπης του “η Γερμανία ξέρει καλύτερα” τελειώνει».

Η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής «διέθετε επί μακρόν ηθικό και οικονομικό κύρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθοδηγώντας την πολιτική και παίζοντας τον κακό μπάτσο στις ασθενέστερες οικονομίες του Νότου. Η ενεργειακή κρίση έχει ανατρέψει αυτή την ισορροπία».

Η κρίση «αποκάλυψε τα ελαττώματα του οικονομικού της μοντέλου – βιομηχανία υψηλής έντασης που λειτουργεί με φθηνό φυσικό αέριο» από τη Ρωσία. Οι πολιτικοί ηγέτες του Βερολίνου μοιάζουν τώρα με ανόητους που εξαρτώνται τυφλά από το Κρεμλίνο για τα καύσιμα που κάνουν τα εργοστάσιά τους να λειτουργούν.

Η πύλη του Βρανδεμβούργου στην Γερμανία
Η πύλη του Βρανδεμβούργου στην Γερμανία / Φωτογραφία: Pixabay

Κι όλα αυτά την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικά σχόλια του Κρεμλίνου και του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Ενώ το Βερολίνο ακόμη έρχεται αντιμέτωπο με το σοκ, ο ευρωπαϊκός νότος γίνεται όλο και πιο δυναμικός», απελευθερώνοντας τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για τη «λιτότητα υπό γερμανική ηγεσία» κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων χρέους τους. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, «αλλά μια αναπροσαρμογή των δυνάμεων που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια πιο υγιή ΕΕ».

Αυτή η ενεργειακή κρίση αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο – περισσότερο ακόμη και από μια πιθανή ύφεση, η οποία επίσης οφείλεται κυρίως στη διαταραχή των ενεργειακών αγορών, σημείωνε την ίδια περίοδο δημοσίευμα το Foreign Affairs.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση