Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Η ίλη είναι υποδιαίρεση της επιλαρχίας, της βασικής ανεξάρτητης μονάδας των Τεθωρακισμένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και αντιστοιχεί σε έναν λόχο του Πεζικού. Μια ίλη αποτελείται από ουλαμούς, που είναι η μικρότερη ομάδα στην οποία μπορεί να υποδιαιρεθεί μια ίλη.
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που εδρεύει στο Λονδίνο, υπολογίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν όλες μαζί περισσότερα από 2.000 άρματα μάχης τύπου Leopard, που θεωρούνται από τα πιο ισχυρά παγκοσμίως.
Η Γερμανία δεν θα επέτρεπε στους συμμάχους της να παραδώσουν άρματα γερμανικής κατασκευής, τύπου Leopard, στην Ουκρανία, ούτε θα έστελνε τα δικά της, εκτός και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσουν να στείλουν άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής, έγραφε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματούχους.
Πιέσεις στον Σολτς για την παράδοση των Leopard
Τις τελευταίες ημέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεχόταν πιέσεις ώστε να εγκρίνει σύντομα την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Για την αποστολή πολεμικού υλικού γερμανικής κατασκευής απαιτείται το «πράσινο φως» του Βερολίνου και οι ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν την Τρίτη από τον Σολτς να λάβει γρήγορα μια απόφαση.
Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν την περασμένη Τρίτη από τον Σολτς να εγκρίνει σύντομα την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.