Νέος γύρος κινητοποιήσεων στη Γαλλία ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν, η οποία έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους.
Όπως μεταδίδει η Liberation, αυτή την Πέμπτη 13 Απριλίου, για τη δωδέκατη εθνική ημέρα κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, πορείες διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία.
Σε όλες τις πόλεις, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν γενικά μικρότερος από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν πως οι διαδηλωτές στο Παρίσι πλησίασαν τους 400.000, με την Αστυνομία να εκτιμά τον αριθμό τους σε περίπου 43.000.
Συνεδριάζει τη Μεγάλη Παρασκευή το Συνταγματικό Συμβούλιο στη Γαλλία
Το Συνταγματικό Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει αύριο την απόφασή του σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος με κοινή πρωτοβουλία για το θέμα. Όπως έχει γίνει γνωστό, το δικαστικό σώμα έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρώσει την περιβόητη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Κατά την έξοδό του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Ολιβιέ Βεράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι ο νόμος θα εκδοθεί «μόλις επικυρωθεί» από τους σοφούς.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού εξέδωσε εντολή για την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων κοντά στο Συνταγματικό Συμβούλιο.
Η απαγόρευση θα ισχύσει έως τις 8 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τη διαταγή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο νωρίς το απόγευμα.
Διαδηλωτές εισέβαλαν σε κατάστημα Louis Vuitton στο Παρίσι
Εν τω μεταξύ, σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι από την υγεία, την εκπαίδευση και άλλους τομείς που απεργούν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης εισέβαλαν για λίγο στα κεντρικά γραφεία του κολοσσού των ειδών πολυτελείας LVMH στο Παρίσι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελών ειδών στον κόσμο!
Περισσότεροι από 400 απεργοί πήραν το μετρό από μια διεπαγγελματική γενική συνέλευση στο σταθμό Gare de Lyon για αυτή την αιφνιδιαστική δράση στην περίφημη διεύθυνση 22 Avenue Montaigne, κοντά στα Ηλύσια Πεδία.
«Ο δρόμος είναι δικός μας», φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από το κτίριο, πολλοί από τους οποίους μπήκαν στα κεντρικά γραφεία πριν αποχωρήσουν μετά από περίπου δέκα λεπτά.
Προαναγγέλλουν και νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη Γαλλία
«Αυτή δεν είναι η τελευταία ημέρα κινητοποιήσεων», προειδοποίησε η Σοφί Μπινέ, η νέα γενική γραμματέας της CGT (συνδικαλιστικού φορέα στη Γαλλία), καθώς ορισμένοι παρισινοί συλλέκτες απορριμμάτων επιστρέφουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την Πέμπτη.
Κινητοποιούνται επίσης ορισμένα γαλλικά διυλιστήρια, χωρίς να διαταράσσεται έντονα η δραστηριότητά τους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση παρά την αντίδραση της κοινωνίας, το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, αλλά και το γεγονός πως ακόμη και μερίδα των δικών του βουλευτών στήριξαν πρόσφατα την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησής του.
Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε στη χρήση του νόμου 49.3, με τον οποίο παρέκαμψε το κοινοβούλιο και έτσι δεν έφερε το επίμαχο νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση.
Διαφωνούν για τη συμμετοχή Αστυνομία και Συνδικάτα
Σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο» για το συνδικάτο CGT, μια κινητοποίηση σε ύφεση στις περισσότερες πόλεις της χώρας.
Η διαμαρτυρία υποχωρεί την τρίτη συνεχόμενη ημέρα δράσης, σύμφωνα τόσο με τις αρχές όσο και με τα συνδικάτα, την παραμονή της πολυαναμενόμενης απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο η κυβέρνηση ενέκρινε χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Η γενική γραμματέας του CGT, η Σοφί Μπινέ, ανέφερε στη συνέχεια μια νέα εκτίμηση για τον αριθμό των διαδηλωτών, σύμφωνα με την οποία «περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» διαδήλωσαν στη χώρα.
Τα επίσημα στοιχεία (380.000 διαδηλωτές) αντιστοιχούν στη δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος, μετά από εκείνη του Σαββάτου 11 Μαρτίου (368.000).