Την αξία, αλλά και την ισχύ που μπορούν να έχουν τα συνδικάτα των εργαζομένων αποδεικνύουν οι τεράστιες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, ενάντια στη σχεδιαζόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Αφού συγκέντρωσε ένα με δύο εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους στις 19 Ιανουαρίου, η κινητοποίηση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης κατάφερε να βγάλει στους δρόμους ακόμη περισσότερους ανθρώπους σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Σχεδόν 3 εκατ. στους δρόμους στη Γαλλία
Συγκεκριμένα, η Liberation μεταδίδει πως 2,8 εκατομμύρια άνθρωπο σε όλη τη χώρα, κατέβηκαν την Τρίτη (31/01) στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένων 500.000 στο Παρίσι. Παρότι οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται από την Αστυνομία, ακόμη και οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών μιλούν για περίπου 1,5 εκατομμύριο απεργούς.
Πολλοί τομείς είχαν προχωρήσει σε απεργία κατά του κειμένου, το οποίο προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 έτη, έναντι 62 ετών σήμερα (στη χώρα μας η ηλικία αυτή έχει ήδη ανέλθει στα 67!).
Η μεταρρύθμιση προτείνει πιο αναλυτικά το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης να ανέβει στα 64 έτη το 2030 – και όχι από τα 62 στα 65 έτη το 2031, όπως είχε ανακοινώσει ο Μακρόν προεκλογικά – και την επιμήκυνσης των ετών εργασίας σε 43 έτη, προκειμένου κάποιος να στοιχειοθετεί δικαίωμα συνταξιοδότησης, από το 2027.
Η Γαλλία πλημμύρισε από απεργούς την Τρίτη
Αυτή την Τρίτη, ο δείκτης των απεργών αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις μεγάλες, αλλά και στις μικρές πόλεις. Εκτός από τη Μασσαλία, όπου η τοπική Αρχή ανακοίνωσε 40.000 διαδηλωτές, έναντι 26.000 στις 19 Ιανουαρίου, στο δρόμο κατέβηκαν επίσης σχεδόν 25.000 στο Μονπελιέ, 10.000 περισσότεροι από την πρώτη διαδήλωση.
Αισθητή αναζωπύρωση του απεργιακού κλοιού παρατηρήθηκε και σε μικρότερες πόλεις στη Γαλλία, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν θέσει με την πλάτη στον τοίχο τον Εμαουέλ Μακρόν.
Είναι ενδεικτικό πως και η σοσιαλιστής Δήμαρχος Παρισίων, με δυο πανό στην πρόσοψη του δημαρχείου του Παρισιού, δήλωνε πως υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των απεργών στη Γαλλία. Το μήνυμα αυτό εξόργισε κάπως τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και μεγάλο υπερασπιστή της μεταρρύθμισης.
«Ένα δημαρχείο δεν έχει, σύμφωνα με το νόμο, δικαίωμα να προβάλλει θρησκευτικά και πολιτικά μηνύματα, στην πρόσοψη μιας δημόσιας εγκατάστασης που είναι ένα δημαρχείο» εκτίμησε στο RTL. «Νομίζω ότι η παραβίαση αυτής της αρχής της ουδετερότητας της δημόσιας υπηρεσίας είναι απολύτως ανάξια και απαράδεκτη» πρόσθεσε εμφανώς ενοχλημένος.
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την απεργία στη Γαλλία
Τα οκτώ μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν την Τρίτη σε δύο νέες ημέρες απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 7 και το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, μετά από μια ιστορική κινητοποίηση.