16:00
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:00
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

G7: «Θα παραμείνουμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» – Στοχευμένες κυρώσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7) / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

27.06.2022
14:55
Οι χώρες της G7 ζητούν την «ελεύθερη μεταφορά» αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία

Να παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» δεσμεύθηκαν σήμερα (27/6) οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), εντείνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στηρίζοντας τις δεσμεύσεις ασφάλειας για το Κίεβο σε μια μεταπολεμική συμφωνία.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», αναφέρει ανακοινωθέν της συνόδου της G7 που πραγματοποιείται στις βαυαρικές Άλπεις.

H οικογενειακή φωτογραφία των G7
H οικογενειακή φωτογραφία των G7 / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δημοκρατίες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο την διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Καταστροφές από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ στην Ουκρανία
Καταστροφές από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ στην Ουκρανία
/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι χώρες της G7 θα διευρύνουν επίσης στοχευμένες κυρώσεις προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας εισροές, υπηρεσίες και τεχνολογίες του βιομηχανικού τομέα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου της G7, που φέτος γίνεται στη Γερμανία.

Οι χώρες της G7 ζητούν την «ελεύθερη μεταφορά» αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία

Οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη σύνοδό τους στη Γερμανία.

«Καλούμε επειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών της G7.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσύνδεση με τους G7
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσύνδεση με τους G7 / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σολτς: «Να μην πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν»

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του (Βλαντίμιρ) Πούτιν που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος χωρίζεται στην παγκόσμια “Δύση” – δηλαδή στην Ομάδα των Επτά και τους φίλους τους στον Βορρά – και σε όλους τους άλλους», προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, καθώς έχουν ήδη αποδυναμώσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: ΕΡΑ

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει χωριστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF από το Σλος Ελμάου στην ‘Ανω Βαυαρία, όπου πραγματοποιείται από χθες, Κυριακή, η σύνοδος κορυφής της G7 και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη σύνοδο έχουν προσκληθεί η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και η Αργεντινή. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν συντάχθηκε με τη Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», υπενθύμισε, για να προσθέσει: «Πρέπει τώρα να δείξουμε αλληλεγγύη, γιατί η πολεμική επίθεση έχει συνέπειες σε όλον τον κόσμο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καγκελάριος ανέφερε ότι από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητηθούν σήμερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: Eurokinissi

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, όταν λ.χ. έχει φέτος πωληθεί περίπου 30% περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο απ’ ό,τι πέρυσι, ο καγκελάριος τόνισε ότι οι κυρώσεις συνέβαλαν «στην σημαντική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η Ρωσία έχει πλέον αποκοπεί από την τεχνολογική πρόοδο.

Ως προεδρεύων της Ομάδας των Επτά, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια «λέσχη για το κλίμα», με στόχο τη διευκόλυνση της διακρατικής συνεργασίας για περιβαλλοντικές πολιτικές. «Αφορά τη συνεργασία μεταξύ χωρών οι οποίες είναι πρόθυμες να καταστούν ουδέτερες σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα», διευκρίνισε ο καγκελάριος. Η Γερμανία θέλει να το επιτύχει έως το 2045, πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εκφράζονται πιο επιφυλακτικά.

Η Φον ντερ Λάιεν υπέρ της συμμετοχής των Δυτικών στη G20 ακόμη και αν είναι παρών ο Πούτιν

Ηπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των Δυτικών στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Ινδονησία, παρά την πιθανή παρουσία σε αυτή του ρώσου προέδρου και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιστεύω πως είναι καλύτερα να του πούμε καταπρόσωπο (στον Βλαντίμιρ Πούτιν), αν έρθει, τι πιστεύουμε και να πάρει θέση» επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή (26/6) σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Η φον ντερ Λάιεν ερωτήθηκε σχετικά με την ιδέα ενός μποϊκοτάζ της G20 εκ μέρους των δυτικών χωρών και μίλησε στο περιθώριο της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

«Η G20 είναι υπερβολικά σημαντική για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις αναδυόμενες χώρες, για να αφήσουμε τον Πούτιν να την καταστρέψει» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, δεν θα είναι δουλειές όπως συνήθως, δηλαδή ομαλότητα» στη σχέση με τον Πούτιν, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ινδονησία, η οποία ασκεί την προεδρία της G20, πρόκειται να οργανώσει αυτή τη σύνοδο κορυφής το Νοέμβριο στο Μπαλί.

Η χώρα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς, με πρώτες τις ΗΠΑ, για να αποκλείσει τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Όμως η Τζακάρτα αντιστάθηκε, υποστηρίζοντας πως η θέση της ως οικοδεσπότη την υποχρεώνει να παραμείνει «αμερόληπτη», σύμφωνα με τον πρόεδρό της, τον Τζόκο Ουιντόντο, ο ο οποίος προσκάλεσε επίσης τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αν οι δυτικοί αρχηγοί κρατών μεταβούν στο Μπαλί, θα είναι η πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους με τον ρώσο πρόεδρο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Οφείλουμε να συζητήσουμε μαζί (με τα κράτη μέλη της ΕΕ)» για το θέμα, δήλωσε πάντως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση