23:45
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:45
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

FT: Ανησυχία στην ΕΕ για λαθρεμπόριο των όπλων που στέλνουν τα κράτη στην Ουκρανία – Επιστρέφουν στη μαύρη αγορά της Ευρώπης

Στρατιώτες στην Ουκρανία δοκιμάζουν νέα όπλα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στρατιώτες στην Ουκρανία δοκιμάζουν νέα όπλα / Φωτογραφία: ΑΠΕ

12.07.2022
20:31
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 • 8:40
Η Ελλάδα είναι 8η στη λίστα των χωρών που έχουν προσφέρει τον περισσότερο εξοπλισμό στην Ουκρανία

Χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ φαίνεται πως ασκούν πιέσεις στο Κίεβο, προκειμένου να τηρείται αυστηρό σύστημα παρακολούθησης των όπλων που έχουν στείλει στην Ουκρανία, υπό τον φόβο εγκληματικές ομάδες να τα βγάζουν λαθραία από τη χώρα και να τα διοχετεύουν και πάλι στη μαύρη αγορά της Ευρώπης.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, τα δυτικά κράτη έχουν υποσχεθεί στρατιωτική υποστήριξη άνω των 10 δισ. δολαρίων, από φορητούς εκτοξευτές πυραύλων και τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι τουφέκια και τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών, σημειώνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν με το Κίεβο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύστημα εντοπισμού ή λεπτομερείς κατάλογοι απογραφής των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσαν στους Financial Times δύο δυτικοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

Το δημοσίευμα των Financial Times για το λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία
Το δημοσίευμα των Financial Times για το λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία

Οι δέκα χώρες που έχουν προσφέρει τα περισσότερα όπλα

Θυμίζουμε πως στις δέκα χώρες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον πόλεμο, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς, συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύει το BBC.

Για την ακρίβεια, η Ελλάδα εμφανίζεται πάνω από τη Γαλλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία, αναφορικά με την αξία των στρατιωτικών εξοπλισμών που έχει αποστείλει στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα: «Πρέπει να σπάσουμε το πλεονέκτημα του ρωσικού πυροβολικού. Χρειαζόμαστε πολύ πιο σύγχρονα συστήματα». Εάν η Ουκρανία δεν λάβει τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία, είπε, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν οι ίδιοι έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Μόσχα.

Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα
Πίνακας δαπανών σε εξοπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία ανά χώρα

Τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία από περισσότερες από 30 χώρες, αλλά ο βαρύς οπλισμός έχει αργήσει να φτάσει και σε ορισμένες περιοχές τα ουκρανικά στρατεύματα είναι πολύ πιο οπλισμένα.

Όσον αφορά τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί, και όχι τις δεσμεύσεις για δαπάνες, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει 6,3 δισ. δολάρια (6,05 δισ. ευρώ) σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι έχει παράσχει 1,6 δισ. δολάρια (1,54 δισ. ευρώ), με άλλα 1,2 δισ. δολάρια (1,15 δισ. ευρώ) στα σκαριά, από την έναρξη του πολέμου.

Σχέδιο καταγραφής των όπλων καταρτά η Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης ενός εκτεταμένου συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού όπλων με τη βοήθεια των δυτικών χωρών, δήλωσε ένα τρίτο πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση.

«Όλα αυτά τα όπλα αποβιβάζονται στη νότια Πολωνία, μεταφέρονται στα σύνορα και στη συνέχεια απλά μοιράζονται σε οχήματα για να φτάσουν στο πεδίο της μάχης: φορτηγά, οχήματα, μερικές φορές ιδιωτικά αυτοκίνητα», δήλωσε ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους. «Και από εκείνη τη στιγμή αγνοούμε τη θέση τους και δεν έχουμε ιδέα πού πηγαίνουν, πού χρησιμοποιούνται ή ακόμη και αν παραμένουν στη χώρα» προσθέτει ο ίδιος.

To μοντέλο των τεθωρακισμένων που δίνει η Ελλάδα στην Ουκρανία
To μοντέλο των τεθωρακισμένων που δίνει η Ελλάδα στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter

Το ενδεχόμενο τα αμερικανικά όπλα που έχουν σταλεί στην Ουκρανία να πέσουν σε λάθος χέρια συμπεριλαμβάνεται «ανάμεσα σε μια σειρά από εκτιμήσεις», δεδομένης της «δύσκολης κατάστασης» στη χώρα, σχολίασε την Τρίτη (12/07), η Μπόνι Ντενίζ Τζένκινς, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια.

«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την ευθύνη μας να προστατεύσουμε τις αμερικανικής προέλευσης αμυντικές τεχνολογίες και να αποτρέψουμε την εκτροπή ή την παράνομη διάδοσή τους», δήλωσε η Τζένκινς στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «συνεχή επαφή» με το Κίεβο για το θέμα.

«Είμαστε βέβαιοι για τη δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης να διασφαλίσει και να λογοδοτήσει κατάλληλα για τα αμερικανικά [όπλα]», πρόσθεσε η Αμερικανίδα.

Από την πλευρά του πάντως, ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε: «Οποιαδήποτε μετακίνηση οπλισμού είτε στην Ουκρανία, είτε από την Ουκρανία – όταν η μετακίνηση αυτή απαιτείται για επισκευές όποτε είναι αναγκαίο – παρακολουθείται και εποπτεύεται πολύ στενά τόσο από την Ουκρανία, όσο και από τους διεθνείς εταίρους μας».

«Δύσκολο να αποφύγουμε τη διακίνηση» λέει η Τσεχία

Το θέμα της διακίνησης όπλων από την Ουκρανία συζητήθηκε σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ενώ τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε έναν «κόμβο υποστήριξης της ΕΕ» στη γειτονική Μολδαβία για την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και συνεργασίας προκειμένου να καταπολεμηθούν θέματα, όπως μεταξύ άλλων, το λαθρεμπόριο όπλων.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τη διακίνηση ή το λαθρεμπόριο – δεν το πετύχαμε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και πιθανότατα δεν θα το αποφύγουμε και στην Ουκρανία» δήλωσε η  Τζάνα Τσερνοχόβα, υπουργός Άμυνας της Τσεχίας, σε δημοσιογράφους στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Η ίδια υποστήριξε ότι εμπιστεύεται ότι οι δωρήτριες χώρες λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό του οπλισμού, αλλά προειδοποίησε ότι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθείται κάθε αντικείμενο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση