12:30
26/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:30
26/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

FT: Κοινό ταμείο 500 δισ. ευρώ εξετάζει η Ευρώπη για την άμυνα – Ποια είναι η θέση του Μητσοτάκη

Ένα τανκς / Φωτογραφία: Unsplash

Ένα τανκς / Φωτογραφία: Unsplash

05.12.2024
18:34
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2024 • 21:34
To δημοσίευμα των Financial Times για την Ευρώπη

Recently updated on December 6th, 2024 at 09:34 pm

«Η Ευρώπη αγωνίζεται να δημιουργήσει ταμείο άμυνας 500 δισ. ευρώ», είναι ο τίτλος πρόσφατου δημοσιεύματος στους Financial Times.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «οι χώρες της ΕΕ συζητούν για ένα κοινό ταμείο 500 δισ. ευρώ για κοινά αμυντικά έργα και προμήθειες όπλων, με την αξιοποίηση των αγορών ομολόγων, εν αναμονή της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Κατά το ίδιο Μέσο, η απειλή του Τραμπ να αποσύρει τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ «που δαπανούν ανεπαρκώς» έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να διερευνήσουν πιο ριζοσπαστικές επιλογές χρηματοδότησης της άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού.

Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συζητούν το σχέδιο επικεντρώνονται τώρα στη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης για την άμυνα, το οποίο θα εκδίδει ομόλογα που θα υποστηρίζονται από εθνικές εγγυήσεις των χωρών και όχι από την ΕΕ συνολικά.

Ευρώπη: Οι σκέψεις για χρηματοδότηση

Το μοντέλο χρηματοδότησης, το οποίο θα ήταν ανοιχτό σε κράτη εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, κερδίζει έδαφος, είπαν έξι άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες στους Financial Times.

Ενώ ο ακριβής στόχος δανεισμού δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι θα πρέπει να ξεπεράσει τα 500 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει διερευνήσει μυριάδες τρόπους χρηματοδότησης πρόσθετων έργων και το διακυβερνητικό ταμείο έχει αναδειχθεί ως η μοναδική πιο φιλόδοξη επιλογή που εξετάζεται, σημειώνουν οι FT.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προτάσεις για έκδοση «ευρωομολόγων»για την άμυνα – κοινός δανεισμός στον οποίο αντιτάχθηκαν οι δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες της ΕΕ – η συμμετοχή στο ταμείο θα είναι εθελοντική και ανοιχτή σε κράτη εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναφορά στον Μητσοτάκη

Οι Financial Times αναφέρονται επίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ενώ οι προτάσεις του αντιμετωπίστηκαν αρχικά με μια χλιαρή απάντηση, ο Μητσοτάκης εισπράττει τώρα μια αίσθηση επείγοντος, δεδομένων των προκλήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη και της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία», υπογραμμίζουν οι Financial Times.

«Υπάρχει μια συναίνεση ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα και ίσως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος», είπε o Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τους FT.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θα επωφεληθούν προφανώς από περισσότερες ευρωπαϊκές δαπάνες για την άμυνα», είπε ο Έλληνας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι επίσης «μεγάλοι παίκτες» στον κλάδο που θα κερδίσουν από αυτή την πρωτοβουλία.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση