01:06
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:06
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φρίκη στην Ουκρανία: Ξεβράστηκαν σκελετοί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Βρίσκονταν στον πάτο του φράγματος Νόβα Καχόβκα (βίντεο)

Κρανίο που ξεβράστηκε στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter

Κρανίο που ξεβράστηκε στην Ουκρανία / Φωτογραφία: Twitter

13.06.2023
12:46
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2023 • 21:38
Σοκαριστικές εικόνες από την Ουκρανία

Η εκκένωση του τεράστιου ταμιευτήρα κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της καταστροφής του φράγματος Νόβα Καχόβκα την περασμένη εβδομάδα άφησε λάσπες γεμάτες σκελετούς, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, σε μια υπενθύμιση του βίαιου παρελθόντος της περιοχής.

Βίντεο που τραβήχτηκαν στην ουκρανικά ελεγχόμενη και τη ρωσικά κατεχόμενη πλευρά του Ντνίπρο, όπου βρισκόταν ο ταμιευτήρας, δείχνουν κρανία διάσπαρτα στη λάσπη, ένα από τα οποία φοράει κράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πλάνα δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα λόγω των μαχών στην περιοχή.

Οι ιστορικοί λένε ότι ορισμένα από τα λείψανα μπορεί να ανήκουν σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε μια τεράστια μάχη που δόθηκε πριν από 80 χρόνια στο ίδιο έδαφος που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας κατά της ρωσικής κατοχής, γύρω από τη Νικόπολη και την Καμιάνκα-Ντνιπρόβσκα.

Η μάχη του Ντνίπρο ήταν το επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της αντεπίθεσης του σοβιετικού στρατού κατά του γερμανικού στρατού, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια στρατιώτες.

Στα τέλη του 1943, το επίκεντρο ήταν η Νικόπολη, στη δεξιά όχθη του ποταμού, όπου βρίσκονταν ορυχεία μεταλλικών μεταλλευμάτων, τα οποία ο Χίτλερ ήταν αποφασισμένος να κρατήσει. Στα τέλη του 1943, η Βέρμαχτ αγωνίστηκε να αντέξει απέναντι στα στρατεύματα του Σοβιετικού Νοτιοδυτικού Μετώπου, υπό τον στρατάρχη Ροντιόν Μαλινόφσκι, και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τον Φεβρουάριο του 1944.

Ο Andrii Solonets, ιστορικός στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ουκρανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε: «Οι απώλειες των σοβιετικών στρατευμάτων κυμαίνονταν από 30.000 έως 60.000 άτομα. Οι απώλειες των γερμανικών και ρουμανικών στρατευμάτων ήταν μέχρι 20.000 άτομα. Έτσι, θεωρητικά αυτό το βίντεο που δείχνει το κράνος και το κρανίο θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτά τα γεγονότα».

Ένας ειδικός σε γερμανικά στρατιωτικά κειμήλια στην Ουκρανία, ο Oleksii Kokot, δήλωσε ότι ενώ οι νεκροί στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού θάβονταν στο έδαφος, «οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες απλά αφήνονταν πεσμένοι στα χωράφια … επομένως, αυτοί θα μπορούσαν πραγματικά να είναι Γερμανοί στρατιώτες».

Πολλές από τις σορούς Γερμανών αφέθηκαν να κείτονται σε έλη, τα οποία στη συνέχεια βυθίστηκαν με την κατασκευή του φράγματος Nova Kakhovka το 1956, όπως αναφέρει η Guardian.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση