Να βάλει φρένο στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μέσα από μια νέα τροπολογία.
Η τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) βάζει προϋποθέσεις για την πώληση και αναβάθμιση των F-16.
Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι μια τέτοια πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει για να διασφαλίσει ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία, που κατατέθηκε στην εκδοχή της Γερουσίας για το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού, είναι πανομοιότυπη με αυτή που είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βάσει της τροπολογίας εκείνης, που δεν ήταν απόλυτα δεσμευτική για τον Αμερικανό πρόεδρο, απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία.
Ο Μενέντεζ κρατά τα κλειδιά της πώλησης F-16
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα κλειδιά των F-16, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της.
«Ελπίζω οι ΗΠΑ να μη μας οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους. Και αυτό που εννοώ διαφορετικούς δρόμους θέλω να πω πως στον κόσμο δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ αυτές που πωλούν μαχητικά αεροσκάφη. Πουλάει η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, από παντού υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ήδη υπάρχουν κάποιοι που μας κάνουν σήμα» έχει δηλώσει πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ωστόσο επέμεινε πως υπάρχει θετική διάθεση από τον πλευρά Μπάιντεν για το θέμα.
Τι προβλέπει η τροπολογία Μενέντεζ
Ειδικότερα, στην τροπολογία του γερουσιαστή Μενέντεζ αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές άμυνας του Κογκρέσου:
- ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.
- (αυτή η πιστοποίηση) πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει διαμηνύσει από το καλοκαίρι ότι εάν θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις εάν θέλει να πάρει F-16 από τις ΗΠΑ.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, που ανακηρύχθηκε πρόσφατα και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, απαρίθμησε τέσσερις όρους προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το ζήτημα των F-16:
- Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία
- Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
- Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
- Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.
Παρόλο που αναγνώρισε ότι η λίστα με τα ανοιχτά θέματα είναι μεγάλη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα εκκρεμή θέματα προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16.