Ο Γιοίτσι Γιατσούντα, κάτοικος της Φουτάμπα, κοιμήθηκε για πρώτη φορά μετά από μία και πλέον δεκαετία στο σπίτι του τον περασμένο μήνα.
Το να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι έμοιαζε με όνειρο, καθώς η μικρή πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια της διαλυμένης εγκατάστασης πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα.
Ο 70χρονος Γιοίτσι Γιατσούντα ήταν ένας από τις δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν σε βίαιη φυγή από τα σπίτια τους, ξεκινώντας μια νέα ζωή στον τραγικό απόηχο του πυρηνικού δυστυχήματος που προκάλεσαν οι εκρήξεις και οι κατάρρευση σε αντιδραστήρες το 2011, μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι.
Σύμφωνα με τη Guardian, μετά τη θεομηνία που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους και προκάλεσε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα από την εποχή Τσέρνομπιλ, ο Γιατσούντα και η σύζυγός του, Αναλίζα μαζί με 160.000 ανθρώπους μάζεψαν λιγοστά από τα υπάρχοντά τους και έφυγαν, πιστεύοντας πως θα επέστρεφαν μετά από μερικές εβδομάδες.
«Αν μου έλεγαν τότε πως θα χρειαζόταν να περιμένω τόσο για την επιστροφή, θα τα είχα παρατήσει κατ’ευθείαν» παραδέχεται ο Γιατσούντα, ένας συνταξιούχος επαγγελματίας ποδηλάτης πίστας που αναγκάστηκε να ζήσει σε τουλάχιστον 10 διαφορετικά μέρη μετά τη θεομηνία.
Σήμερα, η σύζυγός του κι ο ίδιος προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους στη Φουτάμπα, την τελευταία από δεκάδες πόλεις και χωριά όπου ήρθη το καθεστώς αποκλεισμού μετά την επαναφορά των επιπέδων ραδιενέργειας σε ικανοποιητικά για την επιστροφή των ανθρώπων επίπεδα.
Οι δύο τους έκαναν περιοδικές επισκέψεις για εργασίες αποκατάστασης στο σπίτι τους -το οποίο κάποια στιγμή «κατελήφθη» από αγριογούρουνο.
Γλυκόπικρη η επιστροφή στο σπίτι
Η επιστροφή τους στο σπίτι ήταν γλυκόπικρη. Πριν από την καταστροφή, η Φουτάμπα φιλοξενούσε περίπου 7.000 ανθρώπους. Από αυτούς 15 πρώην κάτοικοι έκαναν αίτηση επιστροφής και μόλις τρεις προσώρας επέστρεψαν μόνιμα.
Πολλοί από τους πρώην κατοίκους βρήκαν δουλειές και ξεκίνησαν νέα ζωή σε άλλες πόλεις της χώρας. Σε δημοσκόπηση διαπιστώθηκε πως μόλις το 10% των ανθρώπων που ζούσαν στη Φουτάμπα, είναι πιθανό να επιστρέψουν ενώ το 60% δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο.
Όπως πολλοί κάτοικοι της Φουκουσίμα, ο Γιατσούντα έχει λίγα θετικά να πει για την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tepco.
«Πίστεψα την Tepco όταν είπαν πως ποτέ δεν θα συνέβαινε κάτι σαν την καταστροφή του 2011. Είναι όλα θέμα εμπιστοσύνης. Όταν επέστρεψα στη Φουκουσίμα πριν από 40 χρόνια, με διαβεβαίωσαν πως επρόκειτο για ασφαλές μέρος να ζει κανείς» λέει ο Γιατσούντα.
Η πόλη σχεδιάζεται να προσελκύσει περί του 2.000 κατοίκους, εκ των οποίων πολλοί νέοι, σε βάθος των επόμενων πέντε χρόνων. Ωστόσο, προς το παρόν, κανείς από όσους γύρισαν στα σπίτια τους δεν προσδοκά επιστροφή σε προ καταστροφής κανονικότητα.
Φωτογραφίες: The Guardian