14:37
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:37
20/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φόρουμ Νταβός: Στα «σχοινιά» η Ουκρανία – Δεν μπορεί να περάσει την ατζέντα του ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

17.01.2024
19:27
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2024 • 11:43
Σε δύσκολη θέση η Ουκρανία στο Νταβός

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έφεραν μοιραία την Ουκρανία σε δεύτερο πλάνο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Νταβός, βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Δύσης προς τη χώρα του και μάλιστα σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπει στις 20 Φεβρουαρίου στο τρίτο έτος.

Δυστυχώς αυτές τις δύο μέρες και καιρό τώρα, η Δύση έχει αφήσει να διαφανεί ότι ανησυχεί πολύ για την προοπτική του.

Προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός πολέμου παγωμένου, όπως το λένε, να συντηρηθεί δηλαδή ανοιχτό το μέτωπο, κι αυτό γιατί η Ουκρανία είναι σε δύσκολη θέση δυστυχώς και όχι στη θέση ισχύος που θα ήθελε για να επιβάλλει έστω και μια ειρηνευτική συζήτηση με τους δικούς της όρους και ειδικά στη βάση που αξίωσε ο Ζελένσκι από το Νταβός, δηλαδή επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας προ του 2014 οπότε η Ρωσία είχε προσαρτήσει την Κριμαία και φυσικά αποχώρηση πλήρως όλων των ρωσικών στρατευμάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως, για να γίνει διάλογος, δεν βοήθησε και η απουσία της Ρωσίας από τη Σύνοδο στο Νταβός. Η Ουκρανία όμως είναι και σε πολύ δύσκολη θέση γιατί δεν κατάφερε το 2023 να εξασφαλίσει τα εδαφικά κέρδη που φιλοδοξούσε και αυτό ουσιαστικά της κόστισε. Είχε ως αποτέλεσμα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να πάρουν την απόφαση να παγώσουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, κυρίως γιατί στο εσωτερικό τους υπάρχουν διαφωνίες για το κατά πόσο αποδίδει αυτή η στρατηγική.

Το ζητούμενο πλέον βεβαίως, είναι ότι άπαντες αναγνωρίζουν ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο, ότι η Ουκρανία πρέπει να βγει νικητής γιατί τίθεται θέμα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και προς το παρόν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν είναι μονομερώς να προχωρήσουν σε οικονομική και στρατιωτική στήριξη και αυτό αφορά κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες που μπορούν. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν, του προέδρου της Γαλλίας, που ανακοίνωσε ότι θα στείλει και οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Aπό τον πόλεμο στην Ουκρανία υπήρξαν γεωπολιτικές αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο. Δηλαδή η γεωπολιτική αναταραχή στην Ουκρανία προκάλεσε μετασχηματισμούς που άγγιξαν και τη μακρινή Ασία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση