10:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φον ντερ Λάιεν: «Αργεί η συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» – Ο Σολτς δεν περιμένει άμεσα συμφωνία

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Pixabay

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου / Pixabay

30.05.2022
17:41
Τελευταία ενημέρωση: 30/05/2022 • 20:45
Χαμηλές προσδοκίες για τη συμφωνία της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε «ναυάγιο» αναμένεται να οδηγηθεί η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει, ωστόσο η ΕΕ δεν είναι ακόμη στο σημείο συμφωνίας.

Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1531264864609607681

Ο Σολτς δεν περιμένει άμεσα συμφωνία

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν περιμένει άμεσα συμφωνία. Εκτίμησε, σύμφωνα με το Reuters, ότι αυτό θα συμβεί, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. «Ό,τι ακούω δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση -και αργά ή γρήγορα θα υπάρξει», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι οι ηγέτες θα αφήσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το πακέτο κυρώσεων για αργότερα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Reuters: Tο προσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι θα συζητηθεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Κρίσιμες συζητήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, την ενέργεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή άμυνα θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, εκεί που συναντώνται σήμερα οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια διήμερη Σύνοδο Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ισχυρή οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα.

Όπως υπογραμμίζει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το πλέον «πιεστικό» ζήτημα, είναι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας. Σύμφωνα με ένα σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ θα παράσχει στη χώρα περαιτέρω έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων και επιχορηγήσεων, έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν οι ηγέτες θα δώσουν την τελική έγκρισή τους σήμερα, καθώς η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης τον Ιούνιο.

Σύμφωνα μάλιστα με τo Reuters οι ηγέτες της ΕΕ θα αφήσουν την τελική συμφωνία για αργότερα.

Reuters: Θα αφήσουν την τελική συμφωνία για αργότερα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα το απόγευμα, πρόκειται να συμφωνήσουν για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα  περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά θα εξαιρεί τις παραδόσεις μέσω αγωγών, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, επειδή δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες, οι ηγέτες θα αφήσουν την τελική συμφωνία για αργότερα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», σημειώνει το Reuters, το οποίο έχει στη διάθεσή του το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων.

«Προτρέπει δε το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Το Reuters καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα «αντιμετωπίσουν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Φον ντερ Λάιεν: «Αργεί η συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» - Ο Σολτς δεν περιμένει άμεσα συμφωνία

Πιθανή συζήτηση για τις κυρώσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί επίσης να συζητήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ένα μήνα μετά την παρουσίασή του 6ου πακέτου κυρώσεων από την Επιτροπή, δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία. Το θέμα συζητείται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 48 ώρες, σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών, οι οποίοι συνεδριάζουν και σήμερα το πρωί, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση.

Η πρόταση, που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία . Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται αργότερα εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής.

Το θέμα της ενέργειας στο δείπνο των ηγετών

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη χρηματοδότηση του σχεδίου REPowerEU, για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, που παρουσίασε η Επιτροπή στις 18 Μαίου. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση, εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Βασιζόμενοι στις αποφάσεις μας στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27».

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, οι «27» καλούσαν την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των υπερβολικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς». Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ορισμένα κράτη-μέλη δεν θεωρούν ότι το REPowerEU απαντά στο πιεστικό ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανώτατου ορίου στην τιμή της ενέργειας και μιας πλατφόρμας για κοινή αγορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Όπως είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, «ζητάμε από την Επιτροπή να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν δυνατό να υπάρχουν ανώτατα όρια τιμών αλλά σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους».

Ο Σαρλ Μισέλ
Ο Σαρλ Μισέλ / Φωτογραφιά: Eurokinissi

Επισιτιστική ασφάλεια και ευρωπαϊκή άμυνα

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που κινδυνεύει να φέρει η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, η ευρωπαϊκή άμυνα θα απασχολήσει τους «27» ηγέτες, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία τους για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Προτεραιότητα είναι τα κράτη-μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση