01:50
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:50
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Φον Ντερ Λάιεν από το Κίεβο προαναγγέλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας – Πιέζει ο Ζελένσκι την Ευρώπη

H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: EPA

H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: EPA

02.02.2023
19:53
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2023 • 23:16
Τι συζήτησαν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων», ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά», δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της. Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.

Η Φον Ντερ Λάιεν για το πλαφόν

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν που βρίσκεται από το πρωί στο Κίεβο, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, «κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλάι της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την «ταχεία σε πολιτικό επίπεδο» αντίδραση ώστε η μάχη αυτή να έχει “χειροπιαστά αποτελέσματα”.

«Είναι καθησυχαστικό που βλέπω τους οργανισμούς κατά της διαφθοράς σε επιφυλακή και να εντοπίζουν γρήγορα τις περιπτώσεις διαφθοράς», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως η ταχύτητα της εκστρατείας των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί και πως θα πρέπει να ενισχυθεί.

Πιέζει ο Ζελένσκι την Ευρώπη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.

Στην Ουκρανία η φον ντερ Λάιεν
Στην Ουκρανία η φον ντερ Λάιεν

Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.

Όμως η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει –όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία– και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ μοιάζει να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν όλες να δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα όμως η Ουγγαρία –όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks– έχει ήδη πει ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση