04:40
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:40
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Για fake news κατηγορεί τη Ρωσία η Σλοβενία – «Η φωτογραφία για τη “βρόμικη βόμβα” της Ουκρανίας χρονολογείται από το 2010 στη Σλοβενία»

Αντιδραστήρας ραδιενέργειας / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Αντιδραστήρας ραδιενέργειας / Φωτογραφία: ΕΡΑ

26.10.2022
21:50
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2022 • 8:36
Η Σλοβενία κάνει λόγο για fake news της Μόσχας

Η Ρωσία χρησιμοποίησε μια φωτογραφία που χρονολογείται από το 2010 και προέρχεται από τη Σλοβενία για να στηρίξει, μέσω του Twitter, τους ισχυρισμούς της περί κατασκευής «βρόμικης βόμβας» στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η σλοβενική κυβέρνηση κάνοντας λόγο για fake news της Μόσχας.

Η χρήση της φωτογραφίας αυτής έγινε «εν αγνοία των αρχών» της Σλοβενίας, ανέφερε ο Ντράγκαν Μπαρμπουτόφσκι, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Νωρίτερα, η σλοβενική κυβέρνηση έκανε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, στα αγγλικά, για να καταγγείλει το γεγονός ότι η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέρχεται από τη Σλοβενική Υπηρεσία Ραδιενεργών Αποβλήτων (ARAO).

Τα fake news της Μόσχας

Την Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε, επίσης στα αγγλικά, το ακόλουθο μήνυμα: «Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έλαβαν διαταγή να κατασκευάσουν βρόμικη βόμβα».

Το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφίες που έδειχναν έναν πυρηνικό σταθμό, έναν χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, αντιδραστήρες επιστημονικής έρευνας και πλαστικές σακούλες που περιείχαν χρησιμοποιημένο ουράνιο και πλουτώνιο. Στους σάκους αυτούς διακρινόταν η λέξη radioaktivno, που σημαίνει «ραδιενεργός» στα σλοβενικά.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1584547788335251462

Σύμφωνα με τη σλοβενική κυβέρνηση, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε «εν αγνοία της ARAO.

Τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται με ασφάλεια και φυλάσσονται στη Σλοβενία. Δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βρόμικων βομβών», διαβεβαίωσε. Η Μόσχα κατηγορεί από την Κυριακή την Ουκρανία ότι ετοιμάζει μια βρόμικη βόμβα και σήμερα επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς στην Κίνα και την Ινδία.

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες κάνουν λόγο για «παράλογους» και «επικίνδυνους» ισχυρισμούς και εκτιμούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης, όπου έχει υποστεί μια σειρά από ήττες από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1584564755272171522

Επιμένει ο Πούτιν για την ουκρανική «βρόμικη βόμβα»

Υπενθυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την Τετάρτη (26/10) ότι η Ρωσία λαμβάνει υπ’ όψιν της τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα», αναπαράγοντας μια ατεκμηρίωτη κατηγορία που επαναλαμβάνει η Μόσχα τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Θυμίζουμε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε χθες κεκλεισμένων των θυρών, τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία κατασκευάζει μια «βρόμικη βόμβα», κάτι που διαψεύδεται κατηγορηματικά από το Κίεβο και τη Δύση.

Η Μόσχα διατύπωσε αυτήν την κατηγορία την Κυριακή, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «ενδεχόμενες προβοκάτσιες εκ μέρους της Ουκρανίας, με προσφυγή σε βρόμικη βόμβα».

Μια «βρόμικη βόμβα» αποτελείται από συμβατικές εκρηκτικές ύλες και ραδιενεργά υλικά τα οποία διασκορπίζονται με τη μορφή σκόνης όταν σημειώνεται η έκρηξη. Συχνά αναφέρεται ως όπλο για τρομοκράτες και όχι για χώρες, καθώς έχει σχεδιαστεί για να σκορπίσει φόβο και πανικό περισσότερο παρά να εξαλείψει οποιονδήποτε στρατιωτικό στόχο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση