Οι στρατιώτες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε στην ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία αν δεν πάρουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν από τη Ρωσία.
Περισσότεροι από 100 επίστρατοι από την Τσουβάσια εξεγέρθηκαν στο κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης της πόλης Ουλιάνοφσκ επειδή δεν έλαβαν τις 195.000 ρούβλια που τους είχαν υποσχεθεί. Έκκλησή τους δημοσιεύθηκε από το κανάλι Serditaya Chuvashia του Telegram και τον ιστότοπο Gulagu.net.
«Εμείς, διακινδυνεύοντας τις δικές μας ζωές, θα πάμε σε βέβαιο θάνατο για τη δική σας ασφάλεια και ειρηνική ζωή! Το κράτος μας αρνείται να μας καταβάλει το ποσό των 195 χιλιάδων ρουβλίων που μας υποσχέθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν! Γιατί λοιπόν να πάμε και να πολεμήσουμε για αυτό το κράτος, αφήνοντας τις οικογένειές μας χωρίς υποστήριξη;» αναφέρουν στην έκκλησή τους οι επίστρατοι.
Οι επίστρατοι αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στον πόλεμο μέχρι να λάβουν τις υποσχεθείσες πληρωμές. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Serdita Chuvashia”, την οποία επικαλείται η svoboda, στο κέντρο εκπαίδευσης έχουν μεταφερθεί δυνάμεις των ΜΑΤ και της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς (Rosgvardia). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αρχές έχουν «καθησυχάσει» τους εξεγερθέντες επίστρατους.
Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η μερική επιστράτευση
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι η «μερική επιστράτευση» που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο έχει ολοκληρωθεί.
Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Σοϊγκού είπε ότι 82.000 επίστρατοι έχουν ήδη σταλεί στην εμπόλεμη ζώνη και 41.000 από αυτούς εντάχθηκαν ήδη σε στρατιωτικές μονάδες, ενώ άλλοι 218.000 βρίσκονται σε κέντρα εκπαίδευσης.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους επιστρατευμένους και τις οικογένειές τους και χαιρέτισε τον «πατριωτισμό» τους μετά την μερική επιστράτευση του Σεπτεμβρίου.
Ο Πούτιν στέλνει στο μέτωπο βαρυποινίτες
Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενέκρινε το περασμένο διάστημα σε τρίτη και τελική ανάγνωση νόμο του Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος άρει την απαγόρευση στην επιστράτευση πολιτών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα.
Ο ρωσικός ποινικός κώδικας ορίζει ως κακούργημα εκείνο το έγκλημα για το οποίο μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης άνω των πέντε ετών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές επιτρέπουν σε όσους εξέτισαν πρόσφατα ποινή φυλάκισης, να σταλούν στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν καταδικαστεί για ληστεία και διακίνηση ναρκωτικών.
Μέχρι τώρα, ο νόμος για την επιστράτευση που είχε αναγγείλει τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευε την πρόσληψη τέτοιους είδους πρώην κρατουμένων.
Ο Πούτιν στέλνει τους πολίτες στον πόλεμο και «παγώνει» τα δάνειά τους
Πριν λίγο καιρό, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, άρχισε να χορηγεί περίοδο χάριτος σε δάνεια στρατιωτικών, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία που επιδιώκει να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος σε όσους καλούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν πριν λίγες μέρες από την τηλεόραση, δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα που επιφέρει «διορθώσεις» στις οδηγίες για την μερική επιστράτευση την οποία ανακοίνωσε στις 21 Σεπτεμβρίου.
Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes, η οποία επικαλείται πηγές στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας σχεδόν μέσα σε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, τη Ρωσία εγκατέλειψαν περίπου 700 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων 200 χιλιάδες πήγαν στη Καζακστάν