12:14
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:14
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη «εξορίζει» τον Πούτιν: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας

Σημαίες των χωρών που ανήκουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης / Φωτογραφία: Pixabay

Σημαίες των χωρών που ανήκουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης / Φωτογραφία: Pixabay

25.02.2022
18:06
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2022 • 21:59
Εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει» τη συμμετοχή όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κυριότερα όργανα του οργανισμού «με άμεση ισχύ», απαντώντας στην «ένοπλη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό βραχίονα του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία στους Ρώσους πολίτες, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση ο διεθνής οργανισμός.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της, και ιδρύθηκε την επαύριο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 5 Μαΐου του 1949.

Είναι ο παλαιότερος διεθνής οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκουν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης με εξαίρεση το Βατικανό, το Καζακστάν (διηπειρωτική χώρα), την Λευκορωσία η οποία είναι υποψήφιο μέλος και κράτη με περιορισμένη αναγνώριση.

Αμετακίνητος ο Πούτιν

Νωρίτερα, πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σύντομες δηλώσεις που έκανε, χαρακτήρισε ως τοξικομανείς νεοναζί την κυβέρνηση της Ουκρανίας και τον πρόεδρο της χώρας, Ζελένσκι.

Για αυτό και μίλησε απευθείας στον στρατό της Ουκρανίας: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στους άνδρες του ουκρανικού στρατού, μην αφήσετε αυτούς τους εθνικιστές να σας χρησιμοποιήσουν, τις γυναίκες σας, τα παιδιά σας, τους ηλικιωμένους σας, να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Βλαντιμίρ Πούτιν
Βλαντιμίρ Πούτιν / Φωτογραφία: Twitter

Θα είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσω μαζί σας, να διαπραγματευτώ μαζί σας παρά με αυτή τη συμμορία των ναζί που έχουν καταλάβει το Κίεβο».

Απευθυνόμενος στον ρωσικό στρατό, δήλωσε: «Επίσης, θα ήθελα να επαινέσω την αποτελεσματικότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενεργούν έντιμα, ηρωικά και είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές στην προστασία του ρωσικού λαού και της πατρίδας τους».

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Κίεβο, μία ημέρα μετά την μαζική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία αναπτύχθηκε από τρία διαφορετικά σημεία στον χάρτη.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν πάνω από την πόλη και σε πολλές συνοικίες ακούστηκαν βαριά πυρά και εκρήξεις, καθώς ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πλησίαζαν από τα βορειοδυτικά. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Υπήρξαν επίσης σημαντικές μάχες κοντά στο Ιβάνκιβ, περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά του Κιέβου, και ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Κίεβο από τα ανατολικά.

Επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πίεση εντεινόταν επίσης γύρω από το Τσερνίχοφ, περίπου 90 μίλια βορειοανατολικά του Κιέβου, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας, με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να παρακάμψουν την πόλη και να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα μέσω του δρόμου Ε95 προς το Κόζελεκ και τελικά προς τα ανατολικά προάστια του Κιέβου. Ανατολικότερα, περίπου 125 μίλια από την πρωτεύουσα, η πόλη Κόνοτοπ χάθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλού, οι δυνάμεις στην Ουκρανία πιστεύεται ότι κρατούσαν γερά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ενώ η ανατολική πόλη του Χάρκοβο, η οποία έχει πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, περικυκλωνόταν σταδιακά από ρωσικά στρατεύματα.

Την Πέμπτη, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία από πολλαπλά μέτωπα, βάζοντας έτσι ολέθριο τέλος σε εβδομάδες άκαρπων διπλωματικών προσπαθειών των δυτικών ηγετών για την αποτροπή του πολέμου στην περιοχή.

Πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ
Πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ

Μάχες και άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα γύρω και καθ’ οδόν προς το Κίεβο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας φιλόδοξης επίθεσης από ελικόπτερα στη στρατιωτική αεροπορική βάση Χοστόμελ.

Η Ουκρανία έχασε επίσης χθες τον έλεγχο της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνομπίλ στα βόρεια, όπου μαίνονταν μάχες μετά τη διέλευση ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία. Μια ρωσική γραμμή πέρασε από το συνοριακό πέρασμα Σενκίβκα κοντά στο Τσερνίχοφ.

Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την πρώτη μέρα της επιδρομής στην Ουκρανία.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση