10:13
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:13
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη «οπλίζεται σαν αστακός»: Οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ ξεπέρασαν τα 200 δισ. το 2021 – Πρωταθλήτρια στα έξοδα η Ελλάδα

Τα Rafale έφτασαν στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα Rafale έφτασαν στην Αθήνα / Φωτογραφία: Eurokinissi

08.12.2022
17:20
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2022 • 21:45
Η Ευρώπη φαίνεται να στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην ενίσχυση της Άμυνας

Η Ευρώπη αυξάνει ραγδαία τις αμυντικές τις δαπάνες και μάλιστα η απόφαση αυτή έχει ξεκινήσει πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών μελών του ΕΟΑ.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το 2020 στα 214 δισεκ. ευρώ, αναφέρει ο ΕΟΑ στην ετήσια Αναφορά Αμυντικών Δεδομένων του (Defence Data Report), αύξηση που είναι η μεγαλύτερη αφότου η Ευρώπη άρχισε να ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες το 2015 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε το 2004 και η κύρια αποστολή του είναι να υποστηρίζει και να διευκολύνει την αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη. Μέλη του είναι όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από τη Δανία.

Η Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, οι χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες τους είναι η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα και η Σλοβενία.

«Ανακοινώσεις των κρατών μελών μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δείχνουν ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια», προσθέτει ο ΕΟΑ.

Μέλη του ΕΟΑ δαπάνησαν επίσης περισσότερα χρήματα για κοινές προμήθειες, οι οποίες αυξήθηκαν από το 11% στο 18%, αν και εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το στόχο, που είναι 35%.

«Το να ξοδεύει μόνη της μια χώρα δεν είναι αρκετό, είναι ανάγκη να το κάνουμε καλύτερα και αυτό σημαίνει να το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ΕΟΑ.

Ο Μακρόν ζητά τη δημιουργία ευρωστρατού

«Η Ευρώπη μας, σε αυτή τη δοκιμασία, επιδεικνύει αξιοσημείωτη ενότητα» τόνισε ο Μακρόν, που σύμφωνα με όσα μετέδιδε ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η Le Figaro, «πρέπει τώρα να δεχτεί να πληρώσει το τίμημα της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

«O πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει πλέον στα βιβλία της ιστορίας μας, αλλά είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας. Η δημοκρατία αμφισβητείται μπροστά στα μάτια μας» σημείωσε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του, ο Μακρόν.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η Ευρώπη «πρέπει να επενδύσει περισσότερο για να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τους άλλους και να γίνει μια πιο ανεξάρτητη, πιο κυρίαρχη δύναμη». «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στους άλλους για να μας υπερασπιστούν. Η ευρωπαϊκή μας άμυνα πρέπει να κάνει ένα νέο βήμα», έλεγε, προσθέτοντας ότι θα συγκεντρώσει «τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης σε μια σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου για να αποφασίσουν για αυτά τα θέματα».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση