02:58
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:58
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη στέλνει νέα άρματα στην Ουκρανία – Εξετάζεται 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Στρατιώτες στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΕΡΑ

19.01.2023
23:59
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2023 • 7:48
Σχέδια νέου εξοπλισμού για την Ουκρανία

Νέα σχέδια για να εξοπλιστεί με άρματα η Ουκρανία κάνει η Ευρώπη, την ώρα που στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Τα άρματα μάχης πρέπει να παραδοθούν» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της «ομάδας επαφής» στη Γερμανία.

«Ακούμε το μήνυμά σας. Χρειάζεστε περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυροβολικού, περισσότερα πυρομαχικά», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ, τονίζοντας ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας γνωρίζουν πως «οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας» για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Εδώ και πολλές εβδομάδες οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει μια επίθεση στο ανατολικό μέτωπο, γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, ενώ οι Ουκρανοί επιμένουν ότι θέλουν να απελευθερώσουν όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Εξετάζεται νέο πακέτο κυρώσεων

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα μαζί με τον Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται την επιβολή μιας δέκατης δέσμης κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ώστε να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδά της και τη δυνατότητά της να συνεχίζει τον πόλεμο.

«Πριν από μερικές εβδομάδες συμφωνήσαμε το ένατο πακέτο κυρώσεων και σίγουρα θα χρειαστεί και ένα δέκατο», είπε στους δημοσιογράφους ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέσα στο 2022 κι άλλα πακέτα κυρώσεων.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Twitter ο Μισέλ ανέφερε εξάλλου ότι συζήτησε με τον Ζελένκι «συγκεκριμένα μέτρα (…) για να διασφαλίσουν ότι (η Ουκρανία) θα γίνει δυνατότερη και ισχυρότερη».

«Οι Ουκρανοί μάχονται για τη γη τους, για το μέλλον των παιδιών τους. Αλλά πολεμούν επίσης για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της ειρήνης και της ευημερίας. Χρειάζονται και αξίζουν την υποστήριξή μας», πρόσθεσε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αύριο Παρασκευή συνεδριάζει στο Ραμστάιν της Γερμανίας η ομάδα επαφής για την Ουκρανία, στην οποία μετέχουν περίπου 50 χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στον συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία και κυρίως στις παραδόσεις τεθωρακισμένων και σύγχρονων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Βρετανία έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα στείλει 14 άρματα Challenger 2 και 600 πυραύλους Brimstone ενώ η Πολωνία δηλώνει έτοιμη να στείλει 14 άρματα Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, εφόσον η Γερμανία εγκρίνει την παράδοσή τους στην Ουκρανία.

Στέλνει άρματα στην Ουκρανία η Δανία

Η Δανία αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το σύνολο των 19 αυτοκινούμενων πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς Caesar, γαλλικής κατασκευής, εκ των οποίων ορισμένα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, «αποφάσισε να δώσει και τα 19 γαλλικής κατασκευής συστήματα πυροβολικού Caesar στον στρατό της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ ‘Ελεμαν-Γιένσεν σε δελτίο Τύπου, την ώρα που οι ανακοινώσεις για δωρεές βαρέων όπλων στην Ουκρανία πληθαίνουν στη Δύση.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ουκρανούς για τα συστήματα πυροβολικού Caesar κυρίως, και είμαι ευτυχής που τώρα λάβαμε την ευρεία υποστήριξη του Κοινοβουλίου της Δανίας για να τα δωρίσουμε στον αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία», πρόσθεσε.

Η δωρεά αυτή θα καθυστερήσει τη Δανία να δημιουργήσει την ταξιαρχία της. Η Κοπεγχάγη θα επιδιώξει να αποκτήσει γρήγορα νέες στρατιωτικές ικανότητες παράλληλα με τη δωρεά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ενισχύει την Ουκρανία και η Εσθονία

Η Εσθονία συγκεκριμένα δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία αυξάνοντάς την σε περισσότερο από το ένα τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της.

Η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία το «μεγαλύτερο πρόγραμμα στρατιωτικής της βοήθειας έως τώρα, η οποία περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα καθώς και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ».

«Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα ανέλθει στα 370 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ της Εσθονίας» προστίθεται στην ανακοίνωση. Αυτή η πρώην σοβιετική χώρα, που έχει 1,3 εκατομμύριο κατοίκους, υποστήριξε σθεναρά την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία — ένα από τα οικονομικά ινστιτούτα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία – η Εσθονία χορήγησε τη μεγαλύτερη δημόσια βοήθεια σε όρους ΑΕΠ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατιωτική βοήθεια, αλλά και την ανθρωπιστική και την οικονομική, το ινστιτούτο δήλωσε ότι η συμβολή της Εσθονίας ανερχόταν ήδη στο 1,1% του ΑΕΠ στα τέλη Νοεμβρίου. «Όλοι θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η Ρωσία δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο», δήλωσε η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση