14:10
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:10
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές – Η απεργία στη Γαλλία προκαλεί «έμφραγμα» στις πτήσεις

Αεροσυνοδός στο αεροδρόμιο του Παρισιού / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Αεροσυνοδός στο αεροδρόμιο του Παρισιού / Φωτογραφία: ΑΠΕ

16.09.2022
18:24
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2022 • 22:28
Δεν λένε να τελειώσουν οι πονοκέφαλοι στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές

Χίλιες πτήσεις ματαιώθηκαν, επιβάτες αποκλείσθηκαν και οι καθυστερήσεις ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι συνήθως, με τις αερομεταφορές στην Ευρώπη να αναστατώνονται την Παρασκευή (16/09) από  την απεργία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε από το Εθνικό Συνδικάτων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (SNCTA) με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις εξαιτίας του πληθωρισμου, αλλά και την επιτάχυνση των προσλήψεων. Έρχεται έπειτα από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ανακοινώσει εργαζόμενοι στη γερμανική Lufhtansa διαμαρτυρόμενοι για τις πενιχρές απολαβές και τις ελλείψεις προσωπικού.

Ακυρώσεις πτήσεων από τη Lufthansa - πτήσεις
Αεροπλάνα της Lufthansa / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Οι αναταράξεις στα αεροδρόμια της Ευρώπης αποτέλεσαν σύνηθες σκηνικό το καλοκαίρι, καθώς η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν εκατοντάδες πτήσεις, λόγω των απεργιών των συνδικάτων, αλλά και της έλλειψης προσωπικού. Χθες, παραιτήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του αεροδρομίου Σίπχολ του Άμστερνταμ, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και μήνες το αεροδρόμιο, με τις πολύωρη αναμονή σε ουρές, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τι ζητούν οι Γάλλοι ελεγκτές

Η γαλλική Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) είχε ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν προληπτικά στο μισό το σημερινό πρόγραμμα των πτήσεών τους, δηλαδή «να ματαιωθούν περίπου 1.000 πτήσεις» από και πρός τη γαλλική επικράτεια.

Υπηρεσία ασφαλείας των ελεγκτών υπάρχει σε 16 αεροδρόμια, καθώς και στα πέντε κέντρα που ελέγχουν τις πτήσεις που διέρχονται από το γαλλικό εναέριο χώρο και πετούν σε ύψος άνω των 6.000 μέτρων, αλλά άλλα αεροδρόμια έκλεισαν, όπως αυτά του Μονπελιέ, της Λα Ροσέλ και της Ρεν, σύμφωνα με την DGAC.

Αεροπλάνα της Air France
Αεροπλάνα της Air France / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η DGAC είχε καλέσει όσους επιβάτες μπορούν να αναβάλουν το ταξίδι τους, ενώ οι εταιρείες ενημέρωσαν ατομικά τους πελάτες τους των οποίων η πτήση ματαιώθηκε και τους πρότειναν αναβολές των πτήσών τους ή επιστροφές των χρημάτων τους.

Η απεργία έχει συνέπειες για το σύνολο της ευρωπαϊκής εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τη Eurocontrol, στις 12:24 (13:24 ώρα Ελλάδας) οι καθυστερήσεις των πτήσεων ξεπερνούσαν συνολικά τα 560.000 λεπτά. Συγκριτικά, οι καθυστερήσεις ήταν 148.000 λεπτά ολόκληρη την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Αυτές οι καθυστερήσεις των 25 λεπτών κατά μέσο όρο ανά πτήση οφείλονταν, σύμφωνα με τη Eurocontrol, σε ποσοστό 86% στην απεργία στη Γαλλία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση