Τον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με την ευλογιά των πιθήκων στην Ευρώπη γνωστοποίησε σήμερα η Ισπανία.
Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο εξαιτίας επιπλοκών της ευλογιάς των πιθήκων. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην Ευρώπη και μόλις τον δεύτερο εκτός Αφρικής στο φετινό ξέσπασμα της ασθένειας.
Ένας θάνατος στην Βραζιλία
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός 41χρονου με υποκείμενα νοσήματα εξαιτίας επιπλοκών της ευλογιάς των πιθήκων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τις 22 Ιουλίου είχαν αναφερθεί μόλις πέντε θάνατοι παγκοσμίως, όλοι στην αφρικανική ήπειρο. Ο ΠΟΥ έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, το μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού.
Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον ασθενή που απεβίωσε. Η τελευταία έκθεση τον υγειονομικών αρχών έκανε λόγο για 4.298 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ισπανία, εκ των οποίων 120 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ψαλτοπούλου: «Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για κορονοϊό και ευλογιά των πιθήκων»
Στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και στην εμφάνιση της «ευλογιάς των πιθήκων», αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, δεν δηλώνονται και όλα, υπάρχει και ένα 10% με 15% επαναμολύνσεις, που μας δείχνει ότι δεν είμαστε ασφαλείς, ακόμα και αν έχουμε ξανακολλήσει πριν ή και να έχουμε εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.
Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν περισσότερο τα άτομα τρίτης και τετάρτης ηλικίας και τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας, αφού οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι δηλαδή, είναι στο 90% σε αυτές τις ηλικίες. Επομένως, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, είτε βρισκόμαστε στην Αθήνα, είτε βρισκόμαστε σε διακοπές, αλλά κυρίως τα άτομα τα οποία κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση.