05:23
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:23
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ευρώπη πολιτικοποιεί τη δημόσια υγεία: Μετά τον ECDC και οι Βρετανοί ειδικοί κρίνουν άσκοπους τους ελέγχους σε Κινέζους ταξιδιώτες

Ο κορονοϊός στην Ευρώπη. Χάρτης της ηπείρου πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα τεστ / Φωτογραφία: Pixabay

Ο κορονοϊός στην Ευρώπη. Χάρτης της ηπείρου πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα τεστ / Φωτογραφία: Pixabay

31.12.2022
21:20
Τελευταία ενημέρωση: 01/01/2023 • 11:52
Γιατί η Ευρώπη δημιουργεί πανικό γύρω από την Κίνα και τον κορονοϊό, ενώ οι επιστήμονές της αναφέρουν πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας;

Κι ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες ανά τον κόσμο έδειχναν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη – και όχι μόνο εκεί – επέλεξαν να εργαλειοποιήσουν τη νόσο Covid προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να ασκήσουν πολιτική πίεση στην Κίνα. Ένα συμπέρασμα που δεν αποτελεί αυθαίρετη δημοσιογραφική γραφή, αλλά επιστημονική λογική.

Την ώρα που η Κομισιόν έδειχνε δήθεν θορυβημένη από την απόφαση του Πεκίνου να ανοίξει τα σύνορα έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια, καλώντας τα κράτη μέλη να συντονιστούν στην αντιμετώπιση της «απειλής», ο αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, το ECDC  ξεκαθάριζε πως η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την Κίνα –όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί– είναι «αδικαιολόγητη».

Κι αν όλο αυτό το διάστημα μάθαμε να ακούμε δήθεν τους ειδικούς, η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Μολυσματικών Ασθενειών (ECDC) έπεσε στο βρόντο, καθώς Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία ανακοίνωσαν την επιβολή αυτού ακριβούς τους «αδικαιολόγητου» μέτρου στα αεροδρόμια για όσους ταξιδεύουν από την Κίνα. Η επίσημη εκδοχή είναι πως η ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη οφείλεται στην έλλειψη διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορονοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις.

Όμως ο ECDC ήταν ξεκάθαρος! Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ. Για τα ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.

Η Ελλάδα ευτυχώς δεν μπήκε σε αυτή την διαδικασία, με τον ΕΟΔΥ να είναι καθησυχαστικός για τυχόν έξαρση και να τονίζει ότι η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση στη Βρετανία, βλέπουν οι ειδικοί

Η απόφαση του Ρίσι Σουνάκ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να επιβάλει ελέγχους Covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα απορρίφθηκε το βράδυ του Σαββάτου ως ένας καθαρά πολιτικός ελιγμός που δεν θα έκανε καμία διαφορά στην αύξηση ή την πτώση των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο Guardian.

«Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει κάποιο όφελος για τη δημόσια υγεία από αυτό το μέτρο», δήλωσε ο καθηγητής Μαρκ Γούλχαουζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Αυτό μπορεί να έγινε μόνο για πολιτικούς λόγους», συμπλήρωσε.

Τον υποστήριξε ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας: «Ο έλεγχος στα σημεία εισόδου και εξόδου για σοβαρές λοιμώξεις έχει αποδειχθεί – σε πολλές περιπτώσεις – ότι είναι αναποτελεσματικός στον έλεγχο των ασθενειών. Αυτό έχει αποδειχθεί από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την εμφάνιση του Covid-19».

«Μια μελέτη έδειξε ότι περίπου το 60% των περιπτώσεων διαφεύγει με αυτόν τον τρόπο. Αυτό δεν πρόκειται να προστατεύσει τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, διότι δεν πρόκειται να σταματήσει την εξάπλωση. Επομένως, είναι δύσκολο να δούμε τι θα κερδηθεί από την επιβολή αυτών των εξετάσεων» συνέχισε.

Οι επιστήμονες που μίλησαν στον Observer συμφώνησαν ότι ο έλεγχος των ανθρώπων που έρχονται από την Κίνα θα είχε μικρή επίπτωση στην πρόληψη της διάδοσης. Είπαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει ήταν ήδη πολύ υψηλός στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι στον εντοπισμό των φορέων της νόσου.

Η ACI Europe στηλιτεύει τους αδικαιολόγητους ελέγχους

Και το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) αποδοκίμασε σήμερα τους «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως» και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα.

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών (…) (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση