Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσανατολίζεται σε διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς οι σκέψεις περί αναβολής τους λόγω του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου αρχίζουν να απομακρύνονται, ανέφεραν σήμερα τρεις αξιωματούχοι στο Reuters.
Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία, είχε αναγγείλει την πρόωρη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάιο.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας.
Έχοντας προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί πως αυτή θα είναι η τελευταία εκλογική μονομαχία στην οποία θα συμμετέχει, ο Ερντογάν περιμένει να μάθει τον βασικό του αντίπαλο.
Η εξακομματική συμμαχία επιδιώκει να εκπονήσει ένα ενιαίο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σ’ έναν υποψήφιο ο οποίος θα αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν για την προεδρία.
Ο Ερντογάν σε δημοσκόπηση που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα έρχεται πίσω από όλους τους πιθανούς αντίπαλους του για την προεδρία λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία.
Δεν σκέφτεται αναβολή ο Ερντογάν
Μέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που σκότωσε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος τόνισε ότι η καταστροφή αυτή έθετε «σοβαρές δυσκολίες» για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών. Τώρα, όσοι βρίσκονται κοντά στον Τούρκο πρόεδρο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στρέφεται κατά της ιδέας αναβολής.
«Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», σημείωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση.
Ο αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι χάνει έδαφος η ιδέα αναβολής των εκλογών, λόγω της εικόνας που θα δινόταν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική απάντηση της αντιπολίτευσης σε μια πρόταση για αναβολή και σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα.
Ο ίδιος και οι άλλοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, καθώς δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το θέμα. Η τουρκική προεδρία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.
Πριν από την καταστροφή του σεισμού, η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε διαβρωθεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής και την πτώση της λίρας. Έκτοτε έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα κριτικής για την ανταπόκριση της κυβέρνησής του στον πιο φονικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα ένα προσωρινό πρόγραμμα στήριξης μισθών και απαγόρευσε τις απολύσεις σε 10 πόλεις για να προστατεύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η επιλογή για εκλογές τον Μάιο, όπως είχε σχεδιάσει προηγουμένως ο Ερντογάν, θα δώσει λίγο χρόνο στις εκλογικές αρχές να προετοιμαστούν και να κάνουν υλικοτεχνικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν πολίτες στις πληγείσες επαρχίες του σεισμού, όπου ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του AKP τόνισε επίσης ότι το σενάριο που επικρατεί είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου.
«Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συζητήσουν το θέμα και θα πάρουν μια τελική απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή η 14η Μαΐου φαντάζει μια ημερομηνία πολύ νωρίς και και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν για τις 18 Ιουνίου», είπε. Ένας άλλος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ιδέα της αναβολής των εκλογών έχει εγκαταλειφθεί. «Αν επρόκειτο να υπάρξει μια καθυστέρηση, θα χρειαζόταν μια καθυστέρηση ενός έτους για να έχει νόημα. Αυτό δεν αρέσει καθόλου στο κοινό. Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, η 18η Ιουνίου θεωρείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία αυτή τη στιγμή».
O Ερντογάν αντιμέτωπος με την οργή των πληγέντων
Λίγες ημέρες μετά τον χειρότερο σεισμό που «χτύπησε» την Τουρκία εδώ και δεκαετίες, ένας Τούρκος πολίτης, ο Χακάν Τανριβερντί έχει ένα απλό μήνυμα να στείλει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους» με την κριτική να εντείνεται την Τετάρτη, μετά τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter σε κρίσιμα εικοσιτετράωρα που οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επικοινωνία ανθρώπων με τις οικογένειές τους.
Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο κ. Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.
«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος από την πλευρά του, Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».
Η αποτίμηση του Ερντογάν ως προσωπικότητα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί μια «υψηλής τάσης» προσωπικότητα, στην οποία αποδίδονται αρκετά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.
Αυτή η «υψηλή τάση» τροφοδοτείται και από την πολιτική διαδρομή του, αλλά και από την μετάλλαξη του από έναν μεταρρυθμιστή ηγέτη, σε έναν αυταρχικό «Σουλτάνο», όπως συχνά τον αποκαλούν εντός (αν δεν λογοκριθούν) και εκτός Τουρκίας.
Μόνο το τελευταίο διάστημα, το περιοδικό Economist, αλλά και το Stern περιέγραψαν με τα πιο ζοφερά χρώματα τη διακυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, τη ροπή προς τον αυταρχισμό και την αγωνιώδη προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία.
Αυτή η μετάλλαξη ταυτίζεται με την πορεία της Τουρκίας, αλλά αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ένας «ηγέτης» οικειοποιείται και «εργαλειοποιεί» τις κοινωνικές τάσεις που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή του, για να παγιώσει ένα δικό του σύστημα διατήρησης της εξουσίας.