Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ερντογάν επανέλαβε, σύμφωνα με την διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία «χωρίς να δούμε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες που να ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας και χωρίς να δοθούν γραπτές δεσμεύσεις για αλλαγή στάσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει:
«Εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».
Constructive conversation with President @RTErdogan ahead of the #NATOsummit. We discussed the importance of addressing #Türkiye’s legitimate security concerns on the fight against terrorism & making progress in the #NATO accession process for #Finland & #Sweden.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 15, 2022
Νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανάφερε πως «διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους».
Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αιτήματα της χώρας του. Διευκρίνισε ότι δεν αφορούν μόνο σε «μια αλλαγή νόμων» των δύο χωρών, σε μια αναφορά στη Σουηδία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.