30.7 C
Athens
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Ερντογάν: «Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»

Αλλαγή της στάσης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαρτυρά η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» λίγο πριν από την έλευσή του στην Αθήνα, αύριο (7/12).

Μεταξύ άλλων, αποκάλεσε«φίλο» τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και απάντησεσχετικά με τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στα διεθνή δικαστήρια αλλά και πιθανές έρευνες για ενέργεια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πει στον κ. Μητσοτάκη, μετά την ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και τις σκληρές δηλώσεις του, είπε: «Με ρωτήσατε τι θα πω. Θα πω: Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν ζήτησε ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε μία σειρά από ζητήματα, αλλά και επίδειξη «αμοιβαίας φροντίδας» στην «ιστορική και πολιτιστική περιουσία» μας.

«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν τη νεολαία. Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης» είπε, ειδικότερα.

Προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα

Ερωτώμενος σχετικά με την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα».

Ειδικότερα, είπε: «Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω απ΄όλα, όμως, πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ