04:31
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:31
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ερντογάν: «Αμερικανοί γερουσιαστές μιλούν θετικά για τη πώληση F-16 στη Τουρκία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

20.09.2022
22:20
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2022 • 8:37
Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα F-16

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι έλαβε «θετική» ανταπόκριση από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές  για τη πώληση μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν μίλησε στο πρακτορείο Reuters και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με δύο Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει από τις ΗΠΑ 40 μαχητικά F-16 της εταιρείας Lockheed Martin Corp και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη που διαθέτει ήδη.

«Μιλούν θετικά», είπε ο Ερντογάν στο πρακτορείο Reuters, πριν από τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ερντογάν: Τι απάντησε σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση με τον Μπάιντεν

Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Κουνς.

Όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν απάντησε ότι θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα και των δύο προέδρων, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα κάποια συνάντηση μεταξύ τους.

Τροπολογία-«μπλόκο» Ελληνοαμερικανών βουλευτών για πώληση F-16 στην Τουρκία

Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο μήνες πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η τροπολογία που θέτει σκληρούς όρους στην πώληση F-16 στην Τουρκία.

Με επικεφαλής τους αντιπροσώπους Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκις, η τροπολογία θέτει όρους για την πώληση ή τη μεταφορά των F-16 ή των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία. Πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες η τροπολογία να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.

Μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς συνυπογράφουν το διακομματικό μέτρο μια σειρά από εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους από το Δημοκρατικό κόμμα, πιέζοντας έτσι τον Τζο Μπάιντεν να αποδείξει πως η Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Τουρκικό μαχητικό
Τουρκικό μαχητικό / Φωτογραφία: Twitter

Βάσει της τροπολογίας απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία.

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν αποδείξει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Οι όροι του Μενέντεζ για την πώληση F-16

Τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του για την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία απαρίθμησε εχθές ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ.

Εξηγώντας τη θέση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ιστοσελίδα Hellas Journal, ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε: «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα κλειδιά των F-16, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
  • Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.
  • Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων.

Παρόλο που αναγνώρισε ότι η λίστα με τα ανοιχτά θέματα είναι μεγάλη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα εκκρεμή θέματα προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

«Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση