01:59
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:59
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έρευνα: Ο λόγος που έχουμε πονοκέφαλο όταν πίνουμε κόκκινο κρασί – Δεν είναι η ποσότητα

Κόκκινο κρασί

Κόκκινο κρασί

21.11.2023
09:19
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2023 • 17:15
Αρκετές θεωρίες έχουν αποπειραθεί να  να εξηγήσουν τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια λέει ότι ο πονοκέφαλος, που προκαλείται από ένα και μόνο ποτήρι κόκκινο κρασί οφείλεται σε μια ένωση στα κόκκινα σταφύλια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Η ένωση αυτή ονομάζεται κερσετίνη.

Τα καμπερνέ από την κοιλάδα της Νάπα περιέχουν υψηλά επίπεδα της κερσετίνης σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως εξηγούν τα κόκκινα σταφύλια παράγουν περισσότερη κερσετίνη όταν εκτίθενται στον ήλιο. Αυτό σήμαινε ότι τα ακριβότερα κόκκινα κρασιά, παρά τα φθηνά- ενδέχεται να είναι χειρότερα για τα άτομα που είναι επιρρεπή στους πονοκεφάλους, σύμφωνα με τον καθηγητή Andrew Waterhouse, στο BBC News.

«Οι φτηνές ποικιλίες σταφυλιού καλλιεργούνται σε αμπέλια με πολύ μεγάλους θόλους και πολλά φύλλα, έτσι ώστε να μην έχουν τόσο πολύ ήλιο», είπε. «Ενώ τα υψηλής ποιότητας σταφύλια είναι από μικρότερες καλλιέργειες με λιγότερα φύλλα. Η ποσότητα της ηλιοφάνειας ελέγχεται προσεκτικά για να βελτιωθεί η ποιότητα του κρασιού» σημείωσε.

Ωστόσο άλλοι είναι πιο δύσπιστοι.

Ο καθηγητής Roger Corder από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε στο BBC ότι κάποια στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα φθηνότερα κρασιά είναι τελικά χειρότερα για τον πονοκέφαλο.

Αρκετές θεωρίες έχουν αποπειραθεί να  να εξηγήσουν τους πονοκεφάλους από το κόκκινο κρασί, που μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η αιτία μπορεί να είναι τα θειώδη, τα συντηρητικά δηλαδή που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και διατηρούν το κρασί.

Γενικά όμως, η περιεκτικότητα σε θειώδη είναι υψηλότερη στα γλυκά λευκά κρασιά παρά στα κόκκινα. Και ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα θειώδη και πρέπει να τα αποφεύγουν, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αυτά ευθύνονται για τους πονοκεφάλους.

Ένας άλλος πιθανός ένοχος είναι η ισταμίνη, ένα συστατικό πιο κοινό στο κόκκινο κρασί παρά στο λευκό και ροζέ. Η ισταμίνη μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Και πάλι όμως λείπουν οι απόλυτες αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η κερσετίνη γίνεται προβληματική μόνο όταν αναμειγνύεται με αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Scientific Reports. Η κερσετίνη βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά και διατίθεται ακόμη και ως διατροφικό συμπλήρωμα λόγω των ευεργετικών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Από μόνη της δε, δεν φαίνεται να προκαλεί πονοκεφάλους.

Ο καθηγητής Morris Levin, ειδικός στη νευρολογία και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε πως «είμαστε επιτέλους στον σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να διεξάγουμε επιστημονικά τεστ σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους. Οπότε μείνετε συντονισμένοι», όπως αναφέρει το BBC.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση