Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κάλεσε την Πέμπτη να μην υπάρχουν «αυταπάτες» αναφορικά με την Κίνα, η οποία πρόσφατα επιχειρεί να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα, μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ZDF.
Η Κίνα επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να διαδραματίσει ένα μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, αναφερόμενη δημόσια για ένα σχέδιο -προς το παρόν ακόμα ασαφές- με σκοπό την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.
Το Πεκίνο υποσχέθηκε να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιό του αυτή την εβδομάδα, κατά την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Σολτς για τον οπλισμό της Ρωσίας
Ο Σολτς επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε παράδοση κινεζικών όπλων στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτού του πολέμου. «Έκανα σαφές στην τελευταία συνάντησή μου με Κινέζους αξιωματούχους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αυτήν την εβδομάδα την Κίνα ότι εξετάζει να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. Παραμονή της πρώτης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Σολτς επανέλαβε επίσης ότι «αυτή η ρωσική εισβολή δεν πρόκειται και δεν πρέπει να πετύχει».
Επιπρόσθετα είπε ότι η Δύση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά δεν θα είναι «έξυπνο» για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έλαβε για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Η αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία για να μπουν στο πεδίο της μάχης «προς το παρόν δεν έχει νόημα», τόνισε.
Τα όπλα στη Ρωσία και η «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα προκειμένου να μην προμηθεύσει με όπλα ή πυρομαχικά την Ρωσία, έστειλε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Εάν συνέβαινε αυτό, δήλωσε πριν από το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το Πεκίνο θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ΕΕ στη σχέση της με την Κίνα.
Ο Μπορέλ δήλωσε πως εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι και του ζήτησε ρητώς να μην δώσει το Πεκίνο όπλα τη Ρωσία. «Μου είπε πως δεν πρόκειται να το κάνουν, αλλά θα παραμείνουμε άγρυπνοι».
Φόβους για το ενδεχόμενο η Κίνα να παραδώσει «θανατηφόρα βοήθεια» στη Ρωσία, εξέφρασε την Κυριακή και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. Από την πλευρά του εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε χθες τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».
Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού. Ο Εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου προειδοποίησε πως η Ουκρανία «ξεμένει από οβίδες». Πρόσθεσε πως το Ταλίν τάσσεται υπέρ του να σταλούν 1 εκατ. οβίδες 155 χιλιοστών, αξίας 4 δισ. ευρώ, που θα αγοράσουν από κοινού τα κράτη μέλη. Η Ρωσία χρησιμοποιεί καθημερινά στην Ουκρανία όσες οβίδες παράγονται στην ΕΕ κάθε μήνα, πρόσθεσε ο Ούρμας Ρεϊνσάλου, κάτι που χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο».