21:16
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:16
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Επίθεση φιλίας» Μακρόν στο Πεκίνο: «Δεν είμαστε οι ακόλουθοι των ΗΠΑ, δεν μας συμφέρει μια κρίση στην Ταϊβάν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ / Φωτογραφία: ΑΠΕ

10.04.2023
22:20
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2023 • 12:30
Την πάγια θέση του πως η Ευρώπη χρειάζεται να είναι αυτόνομη από τις ΗΠΑ εξέθεσε για μια ακόμη φορά ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε θύελλα επικρίσεων αφού δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι «υποτελής» και ότι πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τις παρατηρήσεις αυτές σε συνέντευξη στο αεροπλάνο του μετά από τριήμερη κρατική επίσκεψη στην Κίνα, όπου έτυχε υποδοχής στο κόκκινο χαλί από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ – μια επίδειξη εντυπωσιασμού που θορύβησε ορισμένους Ευρωπαίους παρατηρητές της Κίνας.

Μακρόν: «Το παράδοξο θα ήταν ότι, κυριευμένοι από πανικό, πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς οι ακόλουθοι της Αμερικής»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους των Les Echos και Politico, ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι τρίτη δύναμη στην παγκόσμια τάξη, μαζί με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ενώ οι δηλώσεις του επαναβεβαίωσαν τον μακροπρόθεσμο στόχο του Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, δηλαδή την αποφυγή στρατιωτικών και οικονομικών εξαρτήσεων, τα σχόλιά του για την Ταϊβάν προκάλεσαν θυμό και ανησυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Το παράδοξο θα ήταν ότι, κυριευμένοι από πανικό, πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς οι ακόλουθοι της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη. «Είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα συμφέροντά μας και την προσέγγισή μας», έλεγε προ ημερών στην εφημερίδα Le Monde, Γάλλος διπλωμάτης.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι […] είναι ένα: είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να πιστεύουμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε ακόλουθοι σε αυτό το θέμα και να παίρνουμε το παράδειγμα από την ατζέντα των ΗΠΑ και μια κινεζική υπεραντίδραση», είπε.

Κίνηση προσέγγισης του Πεκίνου από τον Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ  την περασμένη εβδομάδα ότι υπολογίζει σε αυτόν «για να επαναφέρει την Ρωσία στην λογική» και για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησής τους στο Πεκίνο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στην λογική και όλες τις πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα ταξίδι με υψηλούς συμβολισμούς για τη Γαλλία και την Ευρώπη γενικότερα (τον συνόδευε και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν).

Ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Σι Τζιπίνγκ
Ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Σι Τζιπίνγκ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φον ντερ Λάιεν, που ταξιδεύει στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να «ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους» σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο με την Κίνα, που έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό.

Κατά την γαλλικη εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος, όπως άλλωστε και ο Γερμανός καγκελάριος, επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους συζήτησης με τις κινεζικές αρχές, και να αποστασιοποιηθεί από την «συγκρουσιακή» προσέγγιση που προτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξομοίωση επίθεσης στην Ταϊβάν πραγματοποίησε η Κίνα

Ο στρατός της Κίνας προχώρησε σε ασκήσεις προσομοίωσης, οι οποίες περιελάμβαναν πλήγματα ακριβείας εναντίον της Ταϊβάν σε μια δεύτερη ημέρα ασκήσεων γύρω από το νησί την Κυριακή, με το υπουργείο Άμυνας του νησιού να αναφέρει πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές και ότι παρακολουθεί τις πυραυλικές δυνάμεις της Κίνας.

Η Κίνα, η οποία διεκδικεί τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν ως έδαφός της, άρχισε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί το Σάββατο, την επομένη της επιστροφής της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από σύντομη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι από τις 08:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή εντοπίστηκαν 70 κινεζικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών Su-30 και βομβαρδιστικών H-6, καθώς και 11 πλοία, γύρω από την Ταϊβάν.

Το υπουργείο ανέφερε ότι έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στη δύναμη πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για το χερσαίο πυραυλικό σύστημα της Κίνας.

Οι διαρρηγμένες σχέσεις Κίνας και Ταϊβάν

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν είναι τεταμένες από τον ντε φάκτο χωρισμό τους το 1949 και προκαλούν ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.

Η αιφνίδια επίσκεψη Πελόζι στο νησί το περασμένο καλοκαίρι έφερε στο προσκήνιο μια γεωπολιτική «βόμβα», η οποία είναι έτοιμη να πυροδοτηθεί, είτε από την πίεση της κινεζικής πολιτικής ελίτ να επιδείξει πυγμή, είτε εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, είτε από έναν συνδυασμό των δύο σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Έκτοτε, η Ουάσιγκτον δεν παραλείπει να υπενθυμίζει πως θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι της επιθετικής πολιτικής της Κίνας.

Πανοραμική εικόνα της Ταϊπέι στην Ταϊβάν
Πανοραμική εικόνα της Ταϊπέι στην Ταϊβάν / Φωτογραφία: Unsplash

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο CBS αν τα αμερικανικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν το νησί, ο κ. Μπάιντεν σχολίασε έναν μήνα αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022: «Ναι, αν πράγματι υπάρξει μια άνευ προηγουμένου επίθεση».

Γεωπολιτικά, η ανατολική Ασία είναι διπολική, με τις ΗΠΑ να αποτελούν την κυρίαρχη ναυτική δύναμη και την Κίνα να συνιστά την κυρίαρχη ηπειρωτική δύναμη. Η Ταϊβάν βρίσκεται ανάμεσα και όποιος την ελέγχει έχει το πλεονέκτημα. Για τις ΗΠΑ, η Ταϊβάν είναι σημαντικότερη από την Ουκρανία τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά. Αλλά και η Ιαπωνία δεν θέλει να δει την Ταϊβάν να ενώνεται με την Κίνα.

Η Ταϊβάν είναι ένα νησί, περίπου 100 μίλια από τις ακτές της νοτιοανατολικής Κίνας. Βρίσκεται στη λεγόμενη «πρώτη νησιωτική αλυσίδα», η οποία περιλαμβάνει έναν κατάλογο φιλικών προς τις ΗΠΑ εδαφών που είναι ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση