21:38
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:38
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Επιστολή στα μέλη της ΕΕ στέλνει η φον ντερ Λάιεν – Αναμένονται εξελίξεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Athens Democracy Forum / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Athens Democracy Forum / Φωτογραφία: EUROKINISSI

05.10.2022
16:02
Τελευταία ενημέρωση: 05/10/2022 • 20:30
«Η Κομισιόν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» εκτιμούν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά τη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να στείλει μέσα στις επόμενες ώρες επιστολή προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το ζήτημα της ενέργειας.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση» εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι κινείται η Επιτροπή μετά την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αναμένεται «να ασκηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας σχετικά με την ενέργεια. Παράλληλα σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισεκ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Πάντως ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και o στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Αλλαγή πλεύσης από την Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από τις πιέσεις πολλών κρατών-μελών.

«Ο ορισμός ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να δημιουργήσουμε έναν νέο ευρωπαϊκό δείκτη τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας.

Φον ντερ Λάιεν: Θα παρουσιάσει οδικό χάρτη ενόψει της Συνόδου της Πράγας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ενόψει της Συνόδου της Πράγας θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη, σε επιστολή της προς τους ηγέτες, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά για το θέμα της ενέργειας.

Πρώτα, ανέφερε, θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές – για παράδειγμα με τη Νορβηγία – για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Δεύτερον, μίλησε για ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο, είπε, θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχτηκε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Τόνισε ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού. Τόνισε επίσης ότι θα είναι μια «προσωρινή λύση» για να καλύψει το γεγονός ότι το TTF -το βασικό σημείο αναφοράς τιμών στην ΕΕ- δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της αγοράς μας, που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG). «Είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες γι’ αυτό και ότι πρόκειται για μέτρα «μεγάλης εμβέλειας». «Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU – το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Σκληρή κριτική στη Γερμανία και από την Γαλλία

Το τεράστιο γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατία ζητώντας «καλύτερο συντονισμό» των εθνικών προγραμμάτων.

«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Πράγας την Παρασκευή.

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.

«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με την λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε η ίδια προεδρική πηγή.

Το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις», είπε.

Η Γερμανία δέχεται βροχή κατηγοριών για το πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το Βερολίνο κατηγορείται ότι κάνει το δικό του παιγνίδι, την ώρα που από την πλευρά των Βρυξελλών και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται εκκλήσεις για περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα», επέμεινε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στο οποίο άσκησε σφοδρή κριτική το Politico, το οποίο υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι η Γερμανία «έδειξε το μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Από την πλευρά της, η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο… δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων.

«Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για την διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», είπε.

«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στην διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, οι οποίοι δείπνησαν μαζί την Δευτέρα στο Βερολίνο, θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πράγας.

«Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η καγκελάριος (Αγγελα Μέρκελ) είχε λάβει αποφάσεις, λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση