Η επικεφαλής των Pussy Riot μεταμφιέστηκε σε ντελιβερά για να το «σκάσει» από τη Ρωσία και να ξεφύγει από την κλιμακούμενη καταπίεση του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως αναφέρουν οι New York Times η Μαρία Αλεχίνα, επικεφαλής των Pussy Riot, που είχε εκτίσει στο παρελθόν ποινές κάθειρξης -μεταξύ άλλων για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος» έπειτα από τραγούδι διαμαρτυρίας κατά του Πούτιν που έπαιξε το ρωσικό συγκρότημα σε καθεδρικό ναό της Μόσχας- επρόκειτο να φυλακιστεί εκ νέου επί 21 ημέρες, αλλά το έσκασε από τη χώρα προτού προλάβει να τη συλλάβει η αστυνομία της Μόσχας.
Έχοντας εμπειρία από τις ρωσικές φυλακές η Αλεχίνα αποφάσισε να το σκάσει από τη χώρα της, τουλάχιστον προσωρινά.
«Θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ»
Για να διαφύγει της προσοχής της αστυνομίας της Μόσχας, που παρακολουθούσε το σπίτι ενός φίλου της, όπου διέμενε, η επικεφαλής των Pussy Riot μεταμφιέστηκε σε διανομέα τροφίμων. Η 33χρονη άφησε μάλιστα πίσω της το κινητό της τηλέφωνο, για να μην εντοπίσουν οι διώκτες της τις κινήσεις της.
“It sounds like a spy novel." Maria Alyokhina, leader of the band Pussy Riot, decided it was time to leave Russia after more than a decade of activism — at least temporarily. She and her girlfriend disguised themselves as food couriers to evade the police. https://t.co/FCT7dNyhf0 pic.twitter.com/cAJdzyjfEj
— The New York Times (@nytimes) May 10, 2022
Φιλικό της πρόσωπο την οδήγησε στα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και από εκεί χρειάστηκε μία εβδομάδα για να φθάσει στη Λιθουανία. Εκεί ήταν που η ακτιβίστρια δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της αμερικανικής εφημερίδας.
«Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει πλήρως αυτό που έκανα», λέει η επικεφαλής των Pussy Riot που το έσκασε από τη Ρωσία
«Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει πλήρως αυτό που έκανα», λέει η επικεφαλής των Pussy Riot δηλώνοντας ευτυχής που κατάφερε να ξεγελάσει τη μοσχοβίτικη αστυνομία. «Θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ», λέει.
Ασφαλής πλέον στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, η Αλεχίνα είπε στους New York Times ότι δεν νομίζει πώς «η Ρωσία έχει πλέον δικαίωμα ύπαρξης». Όπως επεσήμανε, πριν την εισβολή της πατρίδας της στην Ουκρανία «υπήρχαν ερωτήματα για το πώς είναι ενωμένη η Ρωσία, ποιες αξίες την ενώνουν και προς τα πού οδεύει. Αλλά τώρα δεν νομίζω ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα».