01:52
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:52
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Επίδειξη ισχύος από την Μπέρμποκ στην Τουρκία: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών» – Οργισμένος ο Τσαβούσογλου 

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

30.07.2022
07:10
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2022 • 11:25
Η επίσκεψη της Ανναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν σημαντική εκ των πραγμάτων, όμως εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Ελλάδα

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είχε έντονο διάλογο με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή (29/7) στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επίσκεψη της Ανναλένα Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν σημαντική εκ των πραγμάτων, όμως εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών όχι μόνο υιοθέτησε πλήρως τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές απειλές και τις αιτιάσεις -ιδιαίτερα για το Αιγαίο και τα νησιά- αλλά αντέδρασε όπως κανένας άλλος ξένος διπλωμάτης απέναντι στην προκλητική ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει για «προπαγάνδα» το Βερολίνο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του.

Η Ανναλένα Μπέρμποκ αντέδρασε έντονα, άδραξε την ευκαιρία και έθεσε τα όρια στην Τουρκία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το Αιγαίο είναι τα σύνορα της Ευρώπης και η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, είναι αποφασισμένη να τα προασπίσει.

Λίγες ώρες νωρίτερα, από την Ελλάδα, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και απέρριψε την ακραία ρητορική του αναθεωρητισμού που εκφράζει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο η Άγκυρα, απειλώντας την Αθήνα με προσφυγή και αμφισβητώντας την ισχύ των διεθνών Συνθηκών που ορίζουν τα σύγχρονα σύνορα των χωρών.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν περιορίστηκε μόνο στα ελληνοτουρκικά. Κάλεσε την Τουρκία να “σεβαστεί” τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έθεσε μία σειρά ζητημάτων, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Τούρκο ομόλογό της.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά τον Οσμάν Καβαλά πρέπει να εφαρμοστεί», επέμεινε αναφερόμενη στον Τούρκο φιλάνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πράξεις που ο ίδιος αρνείται πάντα.

«Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, και η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Τουρκία και αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα την «άμεση απελευθέρωση» του Οσμάν Καβαλά, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης», απάντησε ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος προτού απαριθμήσει τις χώρες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία».

«Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε ο Τσαβούσογλου κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι «χρηματοδότησε» τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Η Μπέρμποκ προειδοποίησε επίσης για μια «προληπτική επίθεση» στη βόρεια Συρία.

«Μια νέα σύγκρουση θα προκαλούσε μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Νταές», επέμεινε η Γερμανίδα υπουργός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της αλλά θα πρέπει να επιτίθεται μόνο στους εγκληματίες», επέμεινε η Μπέρμποκ αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Η Άγκυρα απειλεί εδώ και δύο μήνες ότι θα διεξαγάγει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προασπίσει τα νότια σύνορά της.

Το επεισόδο Μπέρμποκ – Τσαβούσογλου στην Τουρκία

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ», του απάντησε ξεκάθαρα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Αμέσως μετά ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τέθηκε και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δείτε βίντεο από την υποδοχή Τσαβούσογλου στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών πριν την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου:

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», ξεκαθάρισε νωρίτερα, σε δηλώσεις της στην Ελλάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς», ανέφερε. «Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».

Σημείωσε δε πως η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πουτίν και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρή αλληλεγγύη στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εξαπέλυσε έναν απάνθρωπο πόλεμο. Ο Πούτιν θα πρέπει κάθε μέρα να γνωρίζει ότι η αντίστασή μας θα είναι αμείωτη», επισήμανε και προσέθεσε: «Δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκαρνία να υπερασπιστεί τον εαυτό της, υπερασπιζόμαστε εμείς οι ίδιοι το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής, την ελευθερία μας, τις βασικές αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Υπερασπιζόμαστε και το γεγονός τα μικρά κράτη να μπορούν να κοιμούνται ήσυχα και να μην ανησυχούν ότι ανά πάσα στιγμή ένας ισχυρότερος γείτονας, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να τα πλήξει».

Όσον αφορά το θέμα της κυκλικής ανταλλαγής σημείωσε ότι είναι σημαντικό αυτό που συζητήθηκε να γίνει έμπρακτα. Τις τελευταίες εβδομάδες συμφωνήθηκε να γίνουν αμοιβαίες επισκέψεις και τόσο η γερμανική, όσο και η ελληνική πλευρά έκανε τις ανάλογες μελέτες ώστε τα τεθωρακισμένα να μπορούν να παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα είναι «σε φάση εκπλήρωσης».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με «μια φιλία εγκάρδια και βαθιά ριζωμένη, ταυτόχρονα όμως δε της λείπουν τα τραύματα και οι ουλές. Και αυτό οφείλεται στην περίοδος της κρίσης του ευρώ».

«Εμείς εκείνη την περίοδο δε τα κάναμε όλα σωστά», παραδέχτηκε η Γερμανίδα υπουργός. «Πολλές φορές νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις των προβλημάτων σας και ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά».

Τόνισε δε πως είναι σημαντικό να επιδιώκει κανείς μια ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και αν δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό η ίδια άποψη. «Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ να υποσχεθώ ότι μάθαμε περισσότερα και προτιθέμεθα να επουλώσουμε τα τραύματα».

Αναφερόμενη στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, η κυρία Μπέρμποκ επισήμανε ότι «η Γερμανία φέρει για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μια αδιανόητη ενοχή και νιώθει κανείς πόσο οδυνηρό εξακολουθεί να είναι αυτό το θέμα στην Ελλάδα».

«Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο», σημείωσε.

«Είναι σημαντικό για μένα να γνωρίζουμε την ευθύνη για τη δική μας ιστορία και να μην έχει κάποιο τέλος. Γι’ αυτό θέλησα να ξεκινήσω την επίσκεψή μου εδώ από το κρατητήριο της Κομαντατούρ και τα μνημεία του Ολοκαυτώματος», επισήμανε.

«Η συμφιλίωση δεν είναι κάτι το αυτονόητο», σημείωσε. «Ως νέα γερμανική κυβέρνηση, προτιθέμεθα να μάθουμε από την ιστορία, να χτίσουμε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές, ακόμη και αν έχουμε διαφορετικές απόψεις στα νομικά θέματα».

Επισήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας.

«Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε από κοινού και να κατατάξουμε τα εγκλήματα που δεν ακόμα δεν έχουν τύχει επεξεργασίας», τόνισε και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που εσείς επιθυμείτε και δεν αντισταθμίζει το άδικο το οποίο διέπραξε η Γερμανία».

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, παραδέχτηκε ότι στη Γερμανία για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαν ότι τα κράτη των ευρωπαϊκών συνόρων θα μπορούσαν μόνα τους να διαχειριστούν την προστασία των συνόρων και τη μετανάστευση. «Αυτό ήταν όχι μόνο έλλειψη αλληλεγγύης αλλά κάτι παραπάνω από κοντόφθαλμο».

Σημείωσε δε ότι δυστυχώς στην ΕΕ είμαστε μακριά από μία ομοφωνία όσον αφορά το κοινό σύστημα ασύλου, όμως είναι ευχάριστο ότι υπάρχουν 12 κράτη μέλη τα οποία συμφωνούν και με αυτά μπορούμε να προχωρήσουμε για να προωθήσουμε μηχανισμό αλληλεγγύης. «Αυτό δεν θα λύσει όλα τα θέματα μετανάστευσης στην Ευρώπη, αλλά είναι καλύτερο από το να μείνουμε στην αδράνεια», ανέφερε.

«Πρέπει αν θέλουμε ανοιχτά εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη, να φροντίσουμε και τα εξωτερικά σύνορα και την ασφάλειά τους», επισήμανε η κυρία Μπέρμποκ και προσέθεσε: «Όμως κάθε σύνορο έχει και μια πόρτα και κάθε άνθρωπος έχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα να ζητήσει άσυλο. Καταλαβαίνω ότι αυτό ακούγεται εύκολο να το λέει κανείς από το Βερολίνο ή από τις Βρυξέλλες και είναι αμείλικτη και δύσκολη η πραγματικότητα».

Τόνισε δε πως είναι εμφανές πως ξανά και ξανά εργαλειοποιούνται οι μετανάστες και σημείωσε πως και οι χώρες που δεν βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα «θα πρέπει να μεριμνήσουν να μην υπάρχουν παραβιάσεις- σ’ αυτές συγκαταλέγω τα παράνομα pushbacks-, όπως και να λειτουργεί η διάσωση στη θάλασσα, κάτι το οποίο είναι ευρωπαϊκό καθήκον». Προσέθεσε δε πως η Ελλάδα προσφέρει και έχει προσφέρει πάρα πολλά για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Τέλος, αναφερόμενη στην πράσινη μετάβαση, η κυρία Μπέρμποκ επισήμανε πως συζήτησαν με τον κ. Δένδια τα offshore αιολικά πάρκα «που είναι πιο σκόπιμα για την ενεργειακή πολιτική και την πολιτική ασφάλειας από τα προγράμματα που αφορούν τις γεωτρήσεις».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση