Επέστρεψαν στις προκλήσεις οι Τούρκοι με δηλώσεις από… ψηλά στην ηγεσία τους, αναφερόμενοι στην Γαλάζια Πατρίδα, αλλά και αμφισβητώντας την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας μίλησαν και οι τρεις χθες για τα εθνικά θέματα με την Ελλάδα.
Αναλυτικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους». Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών προτείνει λύση πακέτο για όλες τις διεκδικήσεις της Άγκυρας:
«Στα ζητήματα του Αιγαίου υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις που έχω αναφερθεί και πριν. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που για τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που αναφέρουν την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια.
Εμείς πρέπει να τα συζητήσουμε αυτά σε αυτό το θετικό περιβάλλον. Πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τα επιλύσουμε. Θα κάνουμε μια διαβούλευση; Θα τα επιλύουμε ένα προς ένα; Κατά την άποψη μου πρέπει να τα συζητήσουμε όλα ως πακέτο. Διότι αν λύσουμε το ένα θέμα στο άλλο θα συνεχιστεί η ένταση» ανέφερε ο Τσαβούσογλου και προσέθεσε ότι «η θετική ατμόσφαιρα δεν θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα», ενώ σημείωσε ότι μπορούμε να πάμε στο «Διεθνές δικαστήριο, αλλά για όλα τα θέματα του Αιγαίου και τις γκρίζες ζώνες»:
«Όλα τα θέματα είναι αλληλένδετα. Άρα δεν αρκεί να επιλύσουμε το ένα. Μπορεί να ειπωθεί πως μπορεί να υπάρξει πολιτικό ρίσκο. Ίσως ! Έχει συμβεί στο παρελθόν αυτό από την ελληνική πλευρά. Είναι ευαίσθητο θέμα και για την Τουρκία αλλά η πίεση προς την ελληνική πλευρά είναι μεγαλύτερη.
Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο; Για να συμβεί όμως αυτό Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Αν θα γίνει κάτι τέτοιο δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί πρέπει να πάμε όλα τα θέματα. Θα υπάρχουν άλλες εναλλακτικές; Δεν υπάρχει η ανάγκη της διαβούλευσης για το ενδεχομένου της σύγκρουσης!
Όσο δεν λύνουμε τα θέματα αυτά, ενδιάμεσα θα μια θετική ατμόσφαιρα, αλλά μετά θα υπάρχει κάποια παραβίαση μετά κάποια αερομαχία ,ένταση στους αιθέρες και ίσως και Θεός φυλάξοι κάποιο ατύχημα. Δηλαδή όλα μπορούν να συμβούν και αυτοί η θετική ατμόσφαιρα μπορεί να εξαφανιστεί σύντομα».
Επέστρεψε στην… επιφάνεια η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας
Εν τω μεταξύ, κατά την τελετή ναυπήγησης του τουρκικού αεροπλανοφόρου ο Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας αναφέροντας ότι «για τη Γαλάζια Πατρίδα ναυπηγούμε αεροπλανοφόρο και 3 φρεγάτες», ενώ σημείωσε ότι «Είμαστε η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής»:
«Αυτό το πλοίο το βλέπουμε και ως σύμβολο που θα επικυρώσει τη θέση μας ως ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και ως χώρα που έχει λόγο στον κόσμο. Δεν μένουμε μόνο σε αυτό θα προσθέσουμε στη Γαλάζια Πατρίδα μας, τις 3 φρεγάτες κλάσης Ιstif και σήμερα θα κάνουμε την τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος.
Με το TCG Anadolu, δίχως να χρειαστεί στήριξη από την κύρια βάση, θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε με μεγάλη ευκολία μια δύναμη σε μέγεθος ενός τάγματος στις περιοχές κρίσης, σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.
Η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προσπάθειες μας για να έχει η χώρα μας έναν πιο δυνατό και αποτρεπτικό στόλο. Θα το πετύχουμε; Μην ανησυχείτε θα το πετύχουμε. Και θα το πετύχουμε ποικιλόμορφα. Διότι τώρα πια δεν υπάρχει ένα μαζικό αμυντικό ή επιθετικό σύστημα. Αυτό πρέπει να το πετύχουμε με ποικιλία συστημάτων».
Ακάρ: «Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι – Η Τουρκία είναι η μεγάλη Τουρκία»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε μεν ότι «σεβόμαστε τα σύνορα των γειτόνων μας» προσέθεσε όμως ότι «προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας»:
«Σεβόμαστε τα σύνορα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας. Το θέμα μας είναι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας και της χώρας μας, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας, να προστατέψουμε τα εδάφη 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιόμετρων της πατρίδας μας.
Για να προστατέψαμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, στους αιθέρες και στις θάλασσες μας, ενισχύουμε την δύναμη των στρατιωτών μας με εργαλεία και οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.
Πλέον να ξέρουν ότι το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η Τουρκία, είναι μεγάλη Τουρκία».