04:05
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:05
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Έντουαρντ Σνόουντεν: Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να λογοκρίνουν τον Guardian για τις περίφημες παρακολουθήσεις

Ο πρώην συνεργάτης της CIA και του NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο πρώην συνεργάτης της CIA και του NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν / Φωτογραφία: ΑΠΕ

31.08.2022
23:50
Τελευταία ενημέρωση: 01/09/2022 • 7:32
Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν χάρισαν το Πούλιτζερ στους δημοσιογράφους του Guardian

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) επιχείρησε να πείσει τη βρετανική ομόλογό της να λογοκρίνει τον Guardian προκειμένου να μην δημοσιεύσει αποκαλύψεις για τη μυστική μαζική συλλογή δεδομένων από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στις αποκαλύψεις που αναφέρονται σε νέο βιβλίο, το οποίο επικαλείται ο βρετανικός Guardian, ο σερ Ιέιν Λόμπμπαν, επικεφαλής του Κυβερνητικού Αρχηγείου Επικοινωνιών της Βρετανίας(GCHQ), φέρεται να κλήθηκε με το αίτημα τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουνίου 2013, αλλά απέρριψε την πρόταση να ενεργήσει η υπηρεσία του ως λογοκριτής για λογαριασμό του αμερικανικού εταίρου της στην ηλεκτρονική κατασκοπεία.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως τον Οκτώβριο του 2013, ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε με τη χρήση ασφαλιστικών μέτρων ή άλλων «σκληρότερων μέτρων» για να σταματήσει την περαιτέρω δημοσίευση των διαρροών του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τη μαζική συλλογή τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών από την NSA και την GCHQ.

Ωστόσο, η βρετανική επιτροπή DA-Notice, το όργανο που προειδοποιεί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για την πιθανή ζημία που μπορεί να προκαλέσει μια ιστορία στην εθνική ασφάλεια, δήλωσε τότε στον Guardian ότι τίποτα από όσα είχε δημοσιεύσει δεν είχε θέσει σε κίνδυνο βρετανικές ζωές.

Το «μάτι» του NSA σε ολόκληρο τον κόσμο

Το υλικό που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν περιλάμβανε επίσης απόρρητα έγγραφα από τις υπηρεσίες πληροφοριών σημάτων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα άλλα μέλη των Five Eyes.

Πρόκειται για ένα σύστημα που αποκαλείται «Το Μάτι» μέσω του οποίου οι μυστικές υπηρεσίες των παραπάνω χωρών μοιράζονται πληροφορίες με την NSA μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων. Η αμηχανία τους αυξήθηκε από τις αποκαλύψεις ότι είχαν κατασκοπεύσει συμμάχους και εταίρους στην G20.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι αποφάσισαν επίσης να «σωπάσουν» για το θέμα για λογαριασμό των Αμερικανών συναδέλφων τους, λόγω της αξίας των πληροφοριών και της χρηματοδότησης που παρείχε η NSA.

Ο Σερ Κιμ Ντάροχ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρεται στο βιβλίο ως εξής: «Οι ΗΠΑ μας δίνουν περισσότερα από όσα τους δίνουμε εμείς, οπότε πρέπει βασικά να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν που συντάραξαν τον κόσμο

Ο Σνόουντεν έφυγε από τη CIA για την NSA το 2009. Εκεί εργάστηκε ως ιδιωτικός εργολάβος για τις εταιρείες Dell και Booz Allen Hamilton. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισε να συγκεντρώνει πληροφορίες για διάφορες δραστηριότητες της NSA -κυρίως για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που πίστευε ότι ήταν υπερβολικά εκτεταμένα σε μέγεθος και πεδίο εφαρμογής.

Τον Μάιο του 2013, ζήτησε ιατρική άδεια απουσίας και πέταξε στο Χονγκ Κονγκ, όπου κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα πραγματοποίησε σειρά συνεντεύξεων με δημοσιογράφους της εφημερίδας The Guardian. Πλάνα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ Citizenfour (2014).

Μεταξύ των μυστικών της NSA που διέρρευσε ο Σνόουντεν ήταν μια δικαστική απόφαση που υποχρέωνε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει μεταδεδομένα (όπως αριθμούς κλήσης και διάρκεια κλήσεων) για εκατομμύρια συνδρομητές της.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη του PRISM, ενός προγράμματος εξόρυξης δεδομένων που φέρεται να έδωσε στην NSA, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και το Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών -το αντίστοιχο της NSA στη Βρετανία- «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές κολοσσών του Διαδικτύου όπως η Google, το Facebook, η Microsoft και η Apple.

Τον Αύγουστο του 2014, καθώς έληγε η χορήγηση προσωρινού ασύλου στον Σνόουντεν, η ρωσική κυβέρνηση του χορήγησε τριετή άδεια παραμονής (με ισχύ από την 1η Αυγούστου), η οποία θα του επέτρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα για έως και τρεις μήνες. Η άδεια παρατάθηκε το 2017 και ο Αμερικανός έλαβε μόνιμη άδεια παραμονής το 2020.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση