04:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ενεργειακή κρίση: Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια το σχέδιο της ΕΕ – «Ίσως να φοράτε πουλόβερ τον χειμώνα» λέει η Κομισιόν

Σωλήνες φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σωλήνες φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

08.09.2022
15:25
Τελευταία ενημέρωση: 08/09/2022 • 18:31
Η ενεργειακή κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στις κυβερνήσεις - Η Κομισιόν ετοιμάζει το σχέδιό της

Η ενεργειακή κρίση ταλαιπωρεί τις κυβερνήσεις της Δύσης και η Κομισιόν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Όπως τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μπαλάς Ουζβάρι σε ερώτηση που δέχθηκε για τα μέτρα που λαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί προτεραιότητα

«Στοχεύουμε να μειώσουμε την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε σύγκριση με το 2005», σημείωσε και προσέθεσε ότι, «εάν κοιτάξουμε την περίοδο μεταξύ του 2015 και του 2021, αυτό που βλέπουμε είναι μία μείωση του 20% ήδη στην κατανάλωση ενέργειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξοικονομήσαμε περισσότερα από 16.000 μεγαβάτ σε αέριο και σχεδόν 8.000 μεγαβάτ σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για σημαντική μείωση τόσο στην κατανάλωση αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».,

Κομισιόν: «Εξετάζουμε πιθανά πρόσθετα μέτρα για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την κατανάλωση»

Παράλληλα, ο κ. Ουζβάρι ανέφερε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο «με βάση το πακέτο ‘Save gas for a safe winter’ και εξετάζουμε πιθανά πρόσθετα μέτρα για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ υπογράμμισε ότι «το καλοκαίρι, για παράδειγμα, πολλά από τα κτίρια της Επιτροπής ήταν κλειστά» και συμπλήρωσε ότι «ορισμένοι συνάδελφοι έρχονταν στα γραφεία που παρέμεναν ανοιχτά παρά το γεγονός ότι δεν ήταν το γραφείο ή το κτίριο που συνήθως εργάζονται. Είναι κάτι στο οποίο δίνουμε μεγάλη προσοχή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Ίσως να πρέπει να φοράτε πουλόβερ όταν έρχεστε εδώ τον χειμώνα», κατέληξε σε πιο χαλαρό τόνο ο κ. Μαμέρ.

Ανάμικτες οι αντιδράσεις από τις χώρες της ΕΕ στο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολογούν τις προτάσεις από τις Βρυξέλλες για να καμφθούν οι υψηλές τιμές ενέργειας ενόψει του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιαζόμενου πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου που έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε κάποιες πρωτεύουσες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε χθες, Τετάρτη, μέτρα για τη μείωση των υψηλών τιμών αερίου και ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν τα μέτρα αυτά αύριο, Παρασκευή. Στη συνεδρίασή τους δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη –δίνοντας στις Βρυξέλλες μια κατεύθυνση για το τι θα πρέπει να περιληφθεί στις τελικές προτάσεις.

Το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου έτυχε ανάμικτης υποδοχής.

Οι χώρες της Βαλτικής –που εδώ και καιρό υποστηρίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου– τάσσονται υπέρ, παράλληλα με χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, που εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αργά χθες ότι το πλαφόν στην τιμή θα βοηθήσει να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι που θα βοηθήσει επίσης τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Άλλες χώρες εμφανίζονται πιο θετικές απέναντι στην ιδέα αυτή αφού η Ρωσία μείωσε περαιτέρω τις αποστολές αερίου προς το ευρωπαϊκό μπλοκ τον περασμένο μήνα, αλλά προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για να συμβεί αυτό.

«Εάν υπάρξει ενότητα σε αυτό το σημείο, θα το στηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το χωνέψουν ορισμένοι, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει πώς θα σχεδιαστεί το πλαφόν στην τιμή, αλλά ορισμένοι νόμοι της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

Ορισμένες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα σταματήσει την προμήθεια αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη εάν επιβληθούν πλαφόν στις τιμές.

Δεδομένων των χαμηλών όγκων που δίδονται στην Ευρώπη –και κατά συνέπεια των χαμηλών εσόδων της Μόσχας από το αέριο– ορισμένες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι ένα πλαφόν στην τιμή δεν θα καταφέρει πολλά και θα έχει μικρό αντίκτυπο στις τιμές αερίου εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Δεν θα έσωζε τίποτα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Τα 5 μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Νντερ Λάιεν παρουσίασε τα πέντε μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η Γαλλία ενεργοποιεί αγωγό σε αχρηστία
Αγωγοί φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η επικεφαλής της Κομισιόν, τα πέντε μέτρα που καλείται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
  • Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
  • Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου
  • Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
  • Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.

Όσον αφορά στο τρίτο μέτρο (3), σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times από νωρίτερα σήμερα, το πλαφόν θα τεθεί στα 200 ευρώ/μεγαβατώρα για τον ηλεκτρισμό από παραγωγούς εκτός του φυσικού αερίου (δηλαδή αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση