01:10
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:10
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οριακές διαφορές για τη Γερουσία – Προβάδισμα Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή

Κρίσιμη η Τζόρτζια για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Κρίσιμη η Τζόρτζια για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

09.11.2022
09:15
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2022 • 11:37
Πολλές εκπλήξεις από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Ανατροπές και απαισιοδοξία για το μέλλον της Αμερικής έκρυβαν οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Η πρώτη εικόνα από τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, όπως μεταφέρθηκε όλη την νύχτα χθες από τα exit polls, δείχνει μια χώρα βαθιά διαιρεμένη και διχασμένη.

Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών οι μάχες είναι αμφίρροπες σε πολλές πολιτείες – κλειδιά, ενώ στην κόψη του ξυραφιού είναι και η μάχη για τη Γερουσία με τους Δημοκρατικούς να προηγούνται με μόλις μία έδρα διαφορά -47 έναντι 46 των Ρεπουμπλικανών -επί συνόλου 100.

Αυτή η οριακή συνθήκη αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στις προβολές των αποτελεσμάτων για τη Γερουσία, καθώς οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι εξαιρετικά μικρές σε κρίσιμες πολιτείες, με τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα, μολονότι δύσκολα κανείς μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα στις πολιτείες -βαρόμετρα, όπως η Πενσυλβάνια, η Τζόρτζια και η Νεβάδα, είπε ο Κινγκ.

Μονοψήφιες διαφορές εμφανίζουν και τα ποσοστά των Ραφαέλ Γουόρνοκ (Δ) και Χέρσελ Γουόκερ (Ρ) αντίστοιχα στην πολιτεία της Τζόρτζια, στο νήμα κρίνεται αυτήν την ώρα η κούρσα μεταξύ του Τζον Φέτερμαν και του Μεχμέτ Οζ στην Πενσυλβάνια, ενώ καθαρό προβάδισμα φαίνεται να συντηρεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στην Νεβάδα.

Ηγείται της κούρσας ο πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό διακύβευμα αφορά 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 35 έδρες στη Γερουσία και 36 θέσεις κυβερνητών, παρότι «νικητής» των εκλογών ανακηρύσσεται ο πληθωρισμός. Ο τελευταίος αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ψήφο των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 32%, ενώ ακολουθούν οι αμβλώσεις με ποσοστό 27% και η εγκληματικότητα με ποσοστό 12%.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να εγκρίνει τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 45%, έναντι 54% όσων τον αποδοκιμάζουν. Ο Λευκός Οίκος, άλλωστε, είχε συμβιβαστεί με την ιδέα απώλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων από νωρίς χθες, προσβλέποντας στη διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται ως οι πλέον κατάλληλοι για τη διαχείριση του πληθωρισμού, σε ποσοστό 54% έναντι 42% των Δημοκρατικών, οι οποίοι προηγούνται σε όλη την επικράτεια στη διαχείριση του ζητήματος των αμβλώσεων.

Η επόμενη μέρα στις ΗΠΑ

Τα πράγματα, ωστόσο, στις ΗΠΑ είναι εξόχως διχαστικά την επομένη των εκλογών, όταν «πολλές από τις δημοκρατίες που κάποτε έβλεπαν τις ΗΠΑ ως πρότυπο ανησυχούν ότι έχουν χάσει το δρόμο τους», όπως επισημαίνουν οι New York Times, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες οι Αμερικανοί πολίτες φαίνονται αδύναμοι απέναντι στην προστασία της Δημοκρατίας και των θεσμών, αλλά και οι Δημοκρατικοί «κατεστημένοι» μπροστά στις καινοφανείς εκδηλώσεις πολιτικού εξτρεμισμού και την ροπή σε μια ακραία και συνωμοσιολογική ρητορική.

Τα αίτια της πολιτικής, αυτής, μεταστροφής στις ΗΠΑ συνιστούν ένα άθροισμα διαδοχικών κρίσεων, αφού τα οικονομικά πλήγματα της πανδημίας Covid-19, η κραυγαλέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και των τροφίμων και κατά συνέπεια ο καλπάζων πληθωρισμός συμπίεσαν δραματικά την εργατική τάξη, η οποία επένδυσε στην ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων, δηλαδή: πληθωρισμός – εγκληματικότητα – μεταναστευτικό. Στον αντίποδα, ζητήματα Δημοκρατίας και οι αμβλώσεις δεν κατάφεραν να προσελκύσουν μαζικά ψηφοφόρους προς το κόμμα των Δημοκρατικών, αφού για μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, ιδίως αναποφάσιστων, φάνταζαν σχεδόν ελιτίστικα, υπό την πίεση της κάλυψης των καθημερινών αναγκών.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Δημοκρατικοί απώλεσαν χθες ακόμη και παραδοσιακά τους προπύργια, ενώ εν μέρει νικητές αποδείχθηκαν και μια σειρά από «αρνητές των εκλογών», όσοι δηλαδή διατείνονται ότι υπήρξε νοθεία στις Προεδρικές εκλογές του 2020. Οι αναβαπτισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να δώσουν εκ νέου το βάπτισμα του πυρός στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να προβεί σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις στις 15 του μήνα, ανακοινώνοντας, κατά πληροφορίες, την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές εκλογές του 2024.

Την ίδια ώρα, η αδυναμία των Δημοκρατικών να θέσουν την προάσπιση της Δημοκρατίας ως ύψιστη προτεραιότητα προς το εκλογικό σώμα, τους οδηγεί σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, ανοίγοντας τη συζήτηση για το ρόλο του Τζο Μπάιντεν και την επανεκλογή του 2024, σενάριο που απομακρύνεται, όσο τα ποσοστά των Δημοκρατικών υποχωρούν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση