Recently updated on October 6th, 2022 at 12:44 pm
Η σημερινή κρίση απαιτεί αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι Ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν, οι οποίοι αφήνουν αιχμές για τη στάση της Γερμανίας και προτείνουν κοινό δανεισμό μεταξύ των «27» για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που απειλεί να βυθίσει το ευρωπαϊκό μπλοκ στην ύφεση.
Σε κοινό άρθρο τους στον ευρωπαϊκό Τύπο, οι επίτροποι Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία της Covid-19 για την υποστήριξη των θέσεων εργασίας που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.
Όλο αυτό την ώρα που σύμφωνα με το Politico η Γερμανία έχει «υψώσει το μεσαίο δάχτυλο στην υπόλοιπη Ευρώπη», καθώς δαπανά τεράστια κονδύλια για την ενέργεια.
«Η ενεργειακή κρίση και η κλιμάκωση της κοινωνικής οργής σε μία συγκυρία πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ και αστρονομικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μας έχουν φέρει σε ένα ακόμη σταυροδρόμι», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροπο στον άρθρο που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως οι Irish Times, Corriere Della Sera και Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Είναι μία ευκαιρία για την επαναδιατύπωση – μέσω αποφασιστικής δράσης – των αρχών της αλληλεγγύης και της από κοινού δράσης».
«Η απάντηση είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
«Είναι σημαντικότερο από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς με το στήσιμο μια κούρσας επιδοτήσεων και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας σχεδίου», γράφουν οι δύο επίτροποι.
«Απέναντι στις κολοσσιαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, μία είναι η δυνατή απάντηση: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για να ξεπεράσουμε τα ρήγματα που έχουν προκαλέσει τα διαφορετικά περιθώρια κινήσεων των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε για την αμοιβαιοποίηση των εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Η άντληση έμπνευσης από τον μηχανισμό SURE για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και βιομηχανικών οικοσυστημάτων στην παρούσα κρίση μπορεί να είναι μία βραχυπρόθεσμη λύση…Θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για ένα πρώτο βήμα προς την παροχή “ευρωπαϊκών δημοσίων αγαθών” στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, που είναι ο μόνος τρόπος για την διαμόρφωση μίας συστημικής απάντησης στην κρίση», γράφουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι.
Η πρότασή τους έρχεται την ώρα που το κολοσσιαίο πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία για την στήριξη των νοικοκυριών προκαλεί ανησυχίες στις κυβερνήσεις της ΕΕ που δεν έχουν την δυνατότητα να ανταγωνισθούν το Βερολίνο με αντίστοιχου μεγέθους μέτρα στήριξης, για τον δίκαιο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.
Η επιστολή του Μπρετόν: «Να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς»
«Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, να μην ενθαρρύνουμε έναν αγώνα επιδοτήσεων και να μη θέσουμε υπό αμφισβήτηση την αρχή της αλληλεγγύης», τονίζει σε επιστολή του προς τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Σύμφωνα με την επιστολή του Γάλλου Επιτρόπου που εστάλη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το περασμένο σαββατοκύριακο και περιήλθε σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή ζητά από όλες τις κυβερνήσεις να μοιραστούν μαζί της, ως τις 10 Οκτωβρίου, τις αναλύσεις τους σχετικά με «τον αντίκτυπο της τρέχουσας κρίσης στα βιομηχανικά τους οικοσυστήματα» και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους «στο ίδιο πνεύμα όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID» για να δοθεί μια «προσωρινή και στοχευμένη ανακούφιση στις εταιρείες.»
Ο Τιερί Μπρετόν, επισημαίνει στην επιστολή του ότι θα πρέπει «να παραμείνουμε προσεκτικοί, όπως και στο παρελθόν, στη διατήρηση ίσων όρων ανταγωνισμού, ιδίως όσον αφορά εκείνους με λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια» και τονίζει ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας να ενεργούμε με συλλογικότητα και διαφάνεια ο ένας απέναντι στον άλλον. Διότι μια αποτυχία σε έναν κρίκο της αλυσίδας αξίας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.»
Μεταξύ άλλων, η επιστολή προς τις 27 πρωτεύουσες, στέλνει σαφές μήνυμα ότι παρά τα μέτρα για τη στήριξη των κρατών-μελών που έχουν ληφθεί, μένουν πολλά να γίνουν. «Αρκεί να αναφέρουμε ότι η ευρωπαϊκή μας βιομηχανία αντιμετωπίζει τιμές ενέργειας 7 έως 8 φορές υψηλότερες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Γάλλος Επίτροπος και προσθέτει:
«Από την πλευρά μας, δεδομένης της ευθύνης μας απέναντι στις επιχειρήσεις μας, της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς μας, πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε τις εταιρείες μας και τον κλάδο μας. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια επιλογή: είτε να αποδεχθούμε το κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων του παραγωγικού μας συστήματος, με εργαζόμενους εκτός εργασίας και χαμένες αγορές, ή να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας όσο το δυνατόν περισσότερο, για όσο χρόνο χρειαστεί».