08:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:11
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι πάγοι που έλιωσαν στην Ελβετία αποκάλυψαν συντρίμμια αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968 (βίντεο)

Έλιωσε ο παγετώνας και εμφανίστηκαν συντρίμμια αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968 στην Ελβετία / Φωτογραφία: Glomex

Έλιωσε ο παγετώνας και εμφανίστηκαν συντρίμμια αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968 στην Ελβετία / Φωτογραφία: Glomex

26.08.2022
17:53
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2022 • 23:46
Εμφανίστηκαν στην Ελβετία τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την Ελβετία, καθώς ολοένα και μειώνεται ο όγκος του παγετώνα  Άλετς, ο οποίος καλύπτει περισσότερα από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα.

Αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το euronews, εμφανίστηκαν τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που συνετρίβη το 1968. Τώρα φαίνεται από την επιφάνεια του πάγου αφού το παχύ στρώμα πάγου που τους έκρυβε έχει λιώσει.

Τους τελευταίους μήνες, ανθρώπινα υπολείμματα έχουν βρεθεί σε διάφορες περιοχές των Άλπεων. Κάποτε ήταν σπάνιο να συμβαίνουν τέτοια ευρήματα. Τώρα εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο και όλο και πιο συχνά.

Οι παγετώνες στην Ελβετία μειώθηκαν κατά 50% από το 1931

Επιστημονική έκθεση αναφέρει ότι οι παγετώνες της Ελβετίας έχουν χάσει από το 1931 έως σήμερα το 50% του όγκου τους.

Οι επιστήμονες, αναπαρέστησαν για πρώτη φορά την υποχώρηση των παγετώνων στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις -που οι ειδικοί αποδίδουν στην κλιματική υπερθέρμανση του πλανήτη- παρακολουθείται στενά από τις αρχές της νέας χιλιετίας.

Όμως οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για την εξέλιξή τους στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, επειδή τότε η στενή παρακολούθηση αφορούσε μόνο ορισμένους παγετώνες.

Ο παγετώνας Φίσερ το 2021 είχε μόνο μικροσκοπικές λευκές κηλίδες – Το 1928 έμοιαζε με μια τεράστια θάλασσα πάγου

Ο παγετώνας Φίσερ, από τον οποίο δεν απέμεναν παρά μερικές μικροσκοπικές λευκές κηλίδες το 2021, έμοιαζε με μια τεράστια θάλασσα πάγου το 1928.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παγετώνες δεν υποχωρούσαν συνεχώς στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Υπήρξαν ακόμη και περίοδοι όπου η μάζα τους αυξανόταν στα χρόνια του 1920 και του 1980.

Παρά την αύξηση αυτή βραχυπρόθεσμα, «η σύγκρισή μας ανάμεσα στο 1931 και το 2016 δείχνει καθαρά ότι υπήρξε μια σημαντική υποχώρηση των παγετώνων στη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο Ντάνιελ Φαρινότι, καθηγητής παγετωνολογίας στο EPFZ και στο WSL.

Και οι παγετώνες λιώνουν από τότε όλο και πιο γρήγορα.

Έτσι, ενώ έχασαν το 50% του όγκου τους ανάμεσα στο 1931 και το 2016, χρειάστηκαν μόλις έξι χρόνια –από το 2016 έως το 2022—για να χάσουν το 12%, σύμφωνα με το ελβετικό δίκτυο καταχωρήσεων GLAMOS.

Για τον Φαρινότι, οι αποδείξεις είναι αδιάψευστες: «Η υποχώρηση των παγετώνων επιταχύνεται».

Η ξηρασία έφερε στην επιφάνεια το ισπανικό Στόουνχεντζ

Η σφοδρή ξηρασία που πλήττει την Ισπανία προκάλεσε την πτώση της στάθμης των υδάτων στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Βαλδεκάνιας και είχε ως συνέπεια να αναδυθεί το μεγαλιθικό προϊστορικό μνημείο Ντολμέν του Γουαδαλπεράλ, το επονομαζόμενο «Ισπανικό Στόουνχεντζ».

Ο κύκλος των δώδεκα μεγάλιθων τοποθετείται χρονολογικά στο 5000 π.Χ.

Σήμερα, είναι πλέον ορατό σε μία γωνία της τεχνητής λίμνης, στην επαρχία Κάθερες της κεντρικής Ισπανίας, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν μείωση κατά 28% της δυναμικότητας του φράγματος.

Η ξηρασία στο Τέξας αποκάλυψε ίχνη δεινοσαύρων 113 εκατ. χρόνων σε κοίτη ποταμού

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, ίχνη δεινοσαύρων – που χρονολογούνται πριν από 113 εκατομμύρια χρόνια – ήρθαν στο φως σε μια αποξηραμένη κοίτη ποταμού στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε την Τρίτη (23/8) αξιωματούχος της αμερικανικής πολιτείας.

Τα ίχνη των δεινοσαύρων παρέμεναν θαμμένα κάτω από ιζήματα που καλύπτονταν από νερό, κάτι που βοήθησε στη διατήρησή τους.

Αναδύθηκαν γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944 στη Σερβία

Στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα έπεσε η στάθμη του Δούναβη, καθώς η ξηρασία, που είναι η χειρότερη εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού.

Κοντά στην πόλη Πράχοβο μέσα από τα νερά αναδύθηκαν τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πλοία αυτά, που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά, ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση