Η Ελβετία μπήκε και επίσημα στο κλαμπ των χωρών της Ευρώπη, όπου επιτρέπονται οι γάμοι ομοφυλοφίλων, με τα πρώτα σύμφωνα του έγγαμου βίου να υπογράφονται την Παρασκευή (01/07) στη χώρα.
Ανάμεσα στις πρώτες νεόνυμφες, η Αλίν, 46 ετών, και η Λορ, 45 ετών, οι οποίες είναι ζευγάρι τα τελευταία 21 χρόνια, είπαν το «ναι» κάτω από τις επιβλητικές οροφές του Μεγάρου Εϋνάρδου στη Γενεύη.
Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων στη χώρα
Η Αλίν και η Λορ, που έφθασαν με 12 φίλους στο Δημαρχιακό Μέγαρο, κρατούσαν η μια το χέρι της άλλης κατά τη διάρκεια της τελετής και αντάλλαξαν ευχές που συνόδευσαν με τις αναμνήσεις της πολύχρονης σχέσης τους και της αγάπης τους.
«Με πολύ μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι είστε επίσημα παντρεμένες», δήλωσε η Μαρί Μπαρμπέ-Σαπουί, η δήμαρχος της Γενεύης που ήθελε να τελέσει αυτοπροσώπως αυτό τον πρώτο ιστορικό γάμο.
Οι δύο νεόνυμφες φιλήθηκαν, όπως το θέλει η παράδοση, υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Είναι πολύ συγκινητικό. Είναι μια πολύ δυνατή στιγμή η οποία στέλνει ένα επίσης ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία
«Είναι πολύ συγκινητικό. Είναι μια πολύ δυνατή στιγμή η οποία στέλνει ένα επίσης ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία: αυτό του να είσαι ελεύθερος να αγαπάς και να αγαπιέσαι», δήλωσε η δήμαρχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, όπως και η συγκίνηση, φυσικά», πρόσθεσε.
«Ήταν πλέον καιρός στην Ελβετία ο γάμος να γίνει απόλυτα ισότιμος», υπογράμμισε η δήμαρχος, επιμένοντας στην ιστορική πλευρά για τη χώρα και για τον ίδιο τον θεσμό του γάμου.
«Για μένα είναι απλώς ισότητα. Σημαίνει πως μας φέρονται ισότιμα, πως μας σέβονται. Είναι μια πραγματικά υπέροχη ημέρα και είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι εδώ και που μπορώ να παντρευτώ αυτή τη γυναίκα» δήλωσε η μελλόνυμφη Αντρέα Φόργκακς.
Οι Ελβετοί είπαν ένα ηχηρό ναι στον γάμο ομοφυλοφίλων
Οι Ελβετοί είπαν ένα ηχηρό ναι υπέρ του γάμου για όλους σε δημοψήφισμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, επιφέροντας συντριπτική ήττα στους πολέμιους του, που θέλουν να βλέπουν σε αυτό μια απειλή για την ευημερία του παιδιού.
Το ναι είχε συγκεντρώσει το 64,1% των ψήφων και όλων των καντονιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πιο συντηρητικών που ψήφισαν υπέρ.
Η Ελβετία ήταν μια από τις τελευταίες χώρες στη δυτική Ευρώπη που κάνει αυτό το βήμα.
Παρότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν ήδη να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης στη χώρα από το 2007, το νέο νομοσχέδιο τούς δίνει νέα δικαιώματα και προβλέπει συγκεκριμένα ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου να μπορούν να υιοθετήσουν ένα παιδί μαζί.
Οι γάμοι ομοφυλοφίλων
Από το 2022, ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τελείται και αναγνωρίζεται νόμιμα σε 30 χώρες, με πιο πρόσφατες τη Χιλή στις 10 Μαρτίου 2022 και την Ελβετία την 1η Ιουλίου 2022. Τα δικαιώματα υιοθεσίας δεν καλύπτονται απαραίτητα, αν και τα περισσότερα κράτη με γάμο μεταξύ ομοφύλων επιτρέπουν στα ζευγάρια αυτά να υιοθετούν από κοινού. Η πρώτη χώρα που επέτρεψε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων ήταν η Ολλανδία.
Αντίθετα, 34 χώρες (από το 2021) έχουν ορισμούς του γάμου στα συντάγματά τους που εμποδίζουν τον γάμο μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου, οι περισσότεροι από τους οποίους θεσπίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες ως προληπτικό μέτρο.
Ορισμένες άλλες χώρες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο ισλαμικό νόμο, ο οποίος γενικά ερμηνεύεται ως απαγόρευση του γάμου μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου. Σε έξι από τις πρώτες και στις περισσότερες από τις δεύτερες, η ίδια η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται.