Οι Αρχές προχώρησαν την Πέμπτη (27/10) σε 25 συλλήψεις σχετικά με την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία την 14η Οκτωβρίου, στην πόλη Αμάσρα, που στοίχισε τη ζωή σε 41 εργάτες. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διευθυντής του ορυχείου, ο Τζιχάτ Οζντεμίρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεσμευτεί κατά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας ότι «κανείς δεν θα γλιτώσει» εφόσον προκύψουν ευθύνες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. «Η προτεραιότητά μας ήταν να βρούμε τους ανθρακωρύχους που βρίσκονταν στις στοές. Βρήκαμε και τον τελευταίο, ο οποίος είναι νεκρός. Με τον θάνατό του ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 41», έλεγε ο Ερντογάν κηρύσσοντας τη λήξη της επιχείρησης διάσωσης πάνω από 20 ώρες μετά το δυστύχημα.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, για τα αίτια του δυστυχήματος. Συγγενείς των θυμάτων σημείωναν πως περίπου 10 ημέρες πριν από την φονική έκρηξη, ανθρακωρύχοι είχαν επισημάνει την έντονη οσμή αερίου στις στοές.
Η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο αποδίδεται σε μετασχηματιστή
Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 18.15 τοπική ώρα της 14η Οκτώβρη, σε βάθος 300 μέτρων από την είσοδο του ορυχείου, πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν μετασχηματιστή. Το ορυχείο ανήκει στην κρατική Turkish Hard Coal Entrprises, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας.
• Patlamanın nedeni henüz belirlenemedi
• Olay yerine çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi
• Bakanlar Soylu ve Dönmez Amasra'ya gidiyorBartın'da maden ocağında patlama meydana geldi https://t.co/Xok7t525Dh pic.twitter.com/cPRW3uURr6
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 14, 2022
Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την τραγωδία.
Το πολύνεκρο δυστύχημα στην Αμάσρα ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά που προκάλεσαν την κατάρρευση στοάς. Η τουρκική δικαιοσύνη είχε επιβάλει αργότερα ποινές κάθειρξης έως και 22,5 ετών σε τρεις υπευθύνους του ορυχείου.