Quantcast
11:01
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:01
09/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δραματική έκκληση Ζελένσκι: «Μας είπαν ότι η ρωσική επίθεση θα ξεκινήσει την Τετάρτη – Κατανοούμε όλους τους κινδύνους» (βίντεο)

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι

14.02.2022
21:41
Τελευταία ενημέρωση: 15/02/2022 • 9:01
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου είναι η ημέρα κατά την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ρωσική εισβολή ρωσικών στρατευμάτων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Τετάρτη 16 Φλεβάρη ανακηρύσσεται σε εθνική ημέρα ενότητας για την Ουκρανία, εν αναμονή μιας επίθεσης της Ρωσίας στο έδαφος της χώρας του.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου είναι η ημέρα κατά την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ρωσική εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ζελένσκι κάλεσε να αναρτηθεί η γαλαζοκίτρινη εθνική σημαία της Ουκρανίας στα κρατικά κτίρια και να παιανίζει ο εθνικός ύμνος σε όλη την επικράτεια στις 10 το πρωί της Τετάρτης. «Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Θα την κάνουμε ημέρα ενότητας», είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας και ανακοίνωσε την υπογραφή του σχετικού διατάγματος.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Το διάταγμα αναφέρει ότι απαιτούνται «επείγοντα μέτρα για την εδραίωση της ουκρανικής κοινωνίας», προκειμένου «να ενισχυθεί η εδραίωση της ουκρανικής κοινωνίας, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά της απέναντι στις αυξανόμενες υβριδικές απειλές, την πληροφόρηση και την προπαγάνδα, την ηθική και ψυχολογική πίεση στη συνείδηση του κοινού».

«Σήμερα, κατανοούμε σαφώς όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτές. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν έχουμε αυτοπεποίθηση. Κατανοούμε όλους τους κινδύνους. Παρακολουθούμε διαρκώς την κατάσταση, επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια, προετοιμάζουμε αξιόλογες απαντήσεις σε όλες τις πιθανές επιθετικές ενέργειες», δήλωσε επίσης ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Λεντριάν: «Όλα τα στοιχεία συντείνουν προς μια σφοδρή επίθεση»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υφίστανται όλα τα στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί μια σφοδρή επίθεση εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία; Ναι, αυτό είναι αλήθεια, είναι πιθανό, είναι πιθανό (να γίνει) γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

«Αυτό ελλοχεύει», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας.

«Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η Μόσχα βλέπει μια «πιθανότητα» συμβιβασμού

Στον αντίποδα, η Ρωσία δήλωσε πως υπάρχει ακόμη μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε εξάλλου ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. «Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει. «Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Ο Τζόνσον ζητά από τον Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη» με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω«, εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

«Καλούμε όλο τον κόσμο στον διάλογο προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε.

Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς. Υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».

«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες», είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την Παρασκευή στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον / Φωτογραφία: Twitter @BorisJohnson

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών.

Πριν από δύο εβδομάδες, είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, φονικά όπλα, αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει «πολύ σύντομα» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία.

«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ… δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε — είναι για τον ουκρανικό λαό», είπε ο Τζόνσον.

Σολτς: «Απαιτούμε από τη Ρωσία να ανοίξει διάλογο»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα από το Κίεβο τη Ρωσία να αδράξει τις «προσφορές για διάλογο» ώστε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραμονές μιας επίσκεψης στη Μόσχα.

Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το Κίεβο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός πρόεδρος Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός πρόεδρος Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. «Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία θεωρεί ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσογερμανικός αγωγός αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «γεωπολιτικό όπλο».

«Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως είναι ένα γεωπολιτικό όπλο», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος σε αυτόν τον αγωγό που αναμένεται να διοχετεύσει ρωσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο προκειμένου να λειτουργήσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη πως μια ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα «εγγυάτο την ασφάλειά μας», μια απαίτηση που διατυπώνουν κατ’ επανάληψη οι ουκρανικές αρχές με τον φόβο μιας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

«Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», είπε ο Β. Ζελένσκι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση