02:57
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:57
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα: Σε κατάσταση συναγερμού το παγκόσμιο εμπόριο λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία

Βομβαρδισμός στη Γάζα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βομβαρδισμός στη Γάζα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

19.12.2023
20:39
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2023 • 9:29
Συνεχίζεται η εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα

Παρά τις διεθνείς πιέσεις για αλλαγή στρατηγικής και κατάπαυση του πυρός, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Γάζα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε 28 νεκρούς στη Ράφα στον νότο και τουλάχιστον άλλους 10 νεκρούς στη Τζαμπαλίγια, στον βορρά. Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή (19/12/2023) απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να ζητούν αναστολή εχθροπραξιών και όχι παύση.

Η Ράφα ξανά στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας. Η νυχτερινή επίθεση άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς με τους κατοίκους να προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν αγνοουμένους ανάμεσα στα συντρίμμια και τους συγγενείς των θυμάτων να θρηνούν για εκείνους που έχασαν. «Ακούσαμε τον βομβαρδισμό που ταρακούνησε τα σπίτια. Τρέξαμε έξω και βρήκαμε ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Βρίσκονταν 20 άτομα μέσα σε αυτό και στα γύρω σπίτια υπήρχαν πολλοί εκτοπισμένοι…» λέει κάτοικος της Ράφα.

Συνεχίζεται η εμπόλεμη κατάσταση στη Γάζα

Με το ισραηλινό σφυροκόπημα να συνεχίζεται σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέο βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια με νεκρούς και τραυματίες αλλά και μια έφοδο στο νοσοκομείο Αλ Άχλι στη βόρεια Γάζα με συλλήψεις γιατρών και ασθενών και καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων. Ουσιαστικά εκτός λειτουργίας είναι και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθούν άλλες υποδομές υγείας.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια νέα ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Το νέο βίντεο τριών ηλικιωμένων ομήρων που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς προκαλεί την έντονη αντίδραση του Ισραήλ. «Είμαστε η γενιά που έθεσε τα θεμέλια για την ίδρυση του Ισραήλ. Είμαστε εκείνοι που ξεκίνησαν τον στρατό IDF. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μας εγκατέλειψαν εδώ. Απελευθερώστε μας χωρίς όρους. Μην μας αφήσετε εδώ μέχρι τα βαθιά γεράματα» λένε.

Το Ισραήλ συνεχίζει να ανθίσταται στις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός. Οι αραβικές χώρες προωθούν νέο σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Ουάσινγκτον που εκφράζει επιφυλάξεις. Στην επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να υπαγορεύσουν χρονοδιαγράμματα στο Ισραήλ, επανέλαβε όμως τις συστάσεις για προστασία των αμάχων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας με αναφορές στην επόμενη μέρα και τη σταδιακή επιστροφή των κατοίκων στο βορρά.

Πώς προσπαθούν τα πλοία να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το παγκόσμιο εμπόριο καθώς, οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων που χρησιμοποιούν τη ναυτιλιακή οδό της Ερυθράς Θάλασσας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα μοιάζει με θρίλερ. Και αυτό γιατί πολλά πλοία που βρίσκονται μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν δέσει σε λιμάνια είτε του Σουδάν είτε της Σαουδικής Αραβίας, περιμένοντας τις εξελίξεις. Άλλα που τολμούν να κάνουν το ταξίδι τους καθώς πλησιάζουν προς την Υεμένη, κλείνουν τους πομπούς τους ελπίζοντας ότι δεν θα τους εντοπίσουν οι Χούθι. Πολλά από αυτά έχουν και ένοπλους φρουρούς, πιστεύοντας ότι θα τους προστατεύσουν και βεβαίως είναι πολλά άλλα τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς διαδρομή.

Αναφερόμενος στο σημείο που γίνονται όλες οι επιθέσεις, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Παντελής Γκόνος, είπε ότι είναι στο στενό Μπαμπ Αλ Μαντάμπ, ακριβώς στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, το οποίο ονομάζεται και «Πύλη των Δακρύων», λόγω των δυσκολιών στη ναυσιπλοΐα σε εκείνο το σημείο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση