19:52
17/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:52
17/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εφετείο στη Λιβύη ακύρωσε το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες!

Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες / Φωτογραφία: Τwitter

Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες / Φωτογραφία: Τwitter

19.02.2024
22:55
Τελευταία ενημέρωση: 20/02/2024 • 14:11
Το μνημόνιο είχε υπογραφεί μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας

Το Εφετείο Τρίπολης αποφάσισε τη Δευτέρα να ακυρώσει το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που υπέγραψε το 2022 η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα με την Τουρκία, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Στις 10 Ιανουαρίου 2023, το τρίτο γραφείο του Εφετείου Τρίπολης είχε αποφασίσει να παύσει την εφαρμογή των μνημονίων κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας. Σήμερα, αποφασίστηκε η ακύρωση του μνημονίου.

Η ακύρωση της συμφωνίας δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη ότι ήταν καλή τη πίστη όταν υπέγραψε και πως δεν περίμενε την ακύρωση.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Το μνημόνιο πυροδότησε αντιδράσεις από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ και ορισμένα μέλη της, από την παράλληλη κυβέρνηση και το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπό τη βάση ότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπα δεν είχε δικαιοδοσία να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Πέραν αυτού η συμφωνία πατούσε πάνω στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019, που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της προσωρινής κυβέρνησης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Σύμφωνα με άλλα επιχειρήματα:

1. Η συμφωνία ονομάστηκε μεν μνημόνιο κατανόησης, αλλά ήταν στην ουσία μια οικονομική συμφωνία για το πετρέλαιο.

2. Η συμφωνία παραβιάζει αρκετές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

Πέραν αυτού οι Λίβυοι δικηγόροι είχαν καταθεσει αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή της, διότι η συμφωνία «σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εάν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση