Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις πληγείσες από το φονικό σεισμό περιοχές της Τουρκίας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1.500 διασώστες και γιατρούς, καθώς και σε 100 εκπαιδευμένους σκύλους, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.
Η βοήθεια αυτή προέρχεται από 20 χώρες της ΕΕ και τρεις χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η Τουρκία ζήτησε σήμερα επιπλέον βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αυτή τη φορά σε είδη βοήθειας εκτάκτου ανάγκης: σκηνές, κουβέρτες και σόμπες. Όσον αφορά τη Σύρια, η Δαμασκός ζήτησε την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σήμερα το πρωί.
Όπως εξήγησε ο Επίτροπος Λέναρτσιτς, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Λέναρτσιτς και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε».
Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.
6,5 εκατομμύρια σε Τουρκία και Συρία
Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα παράσχει η ΕΕ στην Τουρκία και τη Συρία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη Συρία, η Επιτροπή ανακοίνωσε σε πρώτη φάση επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό αυτό καλύπτει πρόσβαση σε στέγη, νερό και αποχέτευση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή διαφόρων ειδών για την υγεία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης . Σήμερα το πρωί, οι συριακές αρχές ζήτησαν να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το αίτημα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και διάσωσης, πρόσβαση σε στέγαση και φάρμακα.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για να διοχετεύσει άμεσα τη βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Συρία. Επιπλέον, οι ανθρωπιστικοί εταίροι της ΕΕ στη Συρία, ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ, υποστηρίζουν τις πληγείσες ιατρικές εγκαταστάσεις με ιατρικά κιτ, παρέχουν τροφή και στέγη, και επισκευάζουν κατεστραμμένες υποδομές.
Για την Τουρκία, η Επιτροπή ανακοίνωσε αρχική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Τουρκία: Αναχώρησε και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ
Αναχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων οδηγώντας στην αποθέωση από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Σημειώνεται ότι η ομάδα της Β’ ΕΜΑΚ είχε αναχωρήσει το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη με στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 το οποίο όμως παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και επέστρεψε στην Ελευσίνα. Η ομάδα αναχώρησε τελικά με άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος που θα προσγειωθεί στα Άδανα.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα ενίσχυσης της ελληνικής αποστολής αποτελείται από 15 διασώστες της ΕΜΑΚ, έναν εκπαιδευμένο σκύλο και δύο οχήματα, ενώ συνοδεύονται από τρία άτομα του ΕΚΑΒ και έναν αξιωματικό μηχανικού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συνολικά με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Οι επιζώντες αναζητούν τους συγγενείς τους
Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.
Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας. «Τσεκάρετε ένα προς ένα» τους είπαν.
«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια». Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό –που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας– είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό.
Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.
Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.
Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων». Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.
Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση. Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.