04:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:27
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

H ΕΕ εισχωρεί πιο βαθιά στον πόλεμο – Σχεδιάζει να εκπαιδεύσει 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες

Στρατιώτης στον πόλεμο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στρατιώτης στον πόλεμο στην Ουκρανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

01.02.2023
22:31
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2023 • 9:34
Η ΕΕ θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο στον πόλεμο

Η ΕΕ θέλει να εκπαιδεύσει 30.000 Ουκρανούς στρατιώτες, διπλασιάζοντας τον αρχικό στόχο της, ώστε να βοηθήσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τον Νοέμβριο οι «27» έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών σε διάφορες χώρες μέλη.

«Θα φτάσουμε σε αυτόν τον αριθμό πιθανότατα πριν από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του έτους και θα υπάρξει ένας νέος στόχος, για την εκπαίδευση (άλλων) 15.000 Ουκρανών στρατιωτών», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Έτσι θα φτάσουν τις 30.000 οι Ουκρανοί στρατιώτες που θα εκπαιδευτούν σε αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Η εκπαίδευση θα γίνει σε διάφορες χώρες, όμως το βασικό κέντρο βρίσκεται στην Πολωνία.

Ο νέος στόχος θα ανακοινωθεί επισήμως στη σύνοδο της ΕΕ με την Ουκρανία, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο Κίεβο.

Παραδόσεις τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Όλα αυτά την ώρα που η Ουκρανία αναμένει να παραλάβει «από 120 έως 140» βαρέα άρματα μάχης από τους Δυτικούς συμμάχους της στο «πρώτο κύμα» του εφοδιασμού της από 12 χώρες. Ουσιαστικά ήταν το Βερολίνο που άναψε το «πράσινο φως» για την αποστολή τανκ τύπου Leopard στο Κίεβο.

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», δήλωνε πριν από μερικές ημέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αναμένει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ πριν εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2-A6 στην Ουκρανία.

Το Κίεβο έλαβε τις προηγούμενες ημέρες τη δέσμευση πολλών δυτικών χωρών ότι θα στείλουν άρματα για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθήσουν τη ρωσική εισβολή.

Παράλληλα, Ιταλία και  Γαλλία έκαναν γνωστό ότι παρήγγειλαν 700 πυραύλους Aster-30, για το σύστημα αεράμυνας Samp-Τ, με το οποίο πρόκειται και να προμηθεύσουν την Ουκρανία.

Η απόφαση ελήφθη, κατά την συνάντηση του Ιταλού υπουργού άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, με τον Γάλλο ομόλογό του Σεπαστιάν Λεκορνού. Ωστόσο, την αποστολή πυραύλων διέψευσε λίγο αργότερα η Ρώμη.

Το Κίεβο σχεδιάζει μια μεγάλη αντεπίθεση με στόχο να απελευθερώσει εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν ωστόσο τις ουκρανικές αρχές να αναβάλουν αυτά τα σχέδια μέχρι να αφιχθεί η δυτική στρατιωτική βοήθεια.

Η Ουκρανία ανησυχεί όμως ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει τη δική της αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Δεν προωθείται η παράδοση F-16 στην Ουκρανία

Μετά τις ΗΠΑ, ούτε η Βρετανία δεν πιστεύει πως είναι πρακτικό να στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, αφού το Κίεβο δήλωσε ότι θα ασκήσει πίεση για την προμήθεια τέτοιων δυτικών αεροπλάνων.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά προηγμένα και χρειάζονται μήνες για να μάθει κανείς πώς να πετάει. Με αυτό δεδομένο, πιστεύουμε πως δεν είναι πρακτικό να στείλουμε αυτά τα αεροσκάφη στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους συμμάχους μας για το ποια νομίζουμε πως είναι η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιτέθηκε κατηγορηματικά στην ιδέα να αποσταλούν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στην Ουκρανία.

«Όχι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε στον Λευκό Οίκο για το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τα αεροσκάφη που ζητούν οι Ουκρανοί ηγέτες. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται, διαβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί δεν του έχουν υποβάλει μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επίσης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που είχε διατυπώσει ήδη την ιδέα να σταλούν F-16 στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ταμπού στο θέμα αυτό, όμως θα ήταν ένα μεγάλο βήμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση