Οι ηγέτες της EE αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» σε ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, προκειμένου να βοηθήσουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η ρωσική εισβολή,
Aξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μετά τον πόλεμο θα χρειαστούν τεράστια ποσά για να ανοικοδομηθούν οι μεγάλες πόλεις, οι υποδομές και οι βιομηχανικές ζώνες που καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της
«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας», αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Τα σχέδια της ΕΕ για την Ουκρανία
«Για τον σκοπό αυτόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συστήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες», προστίθεται στο κείμενο, όπου ωστόσο δεν δίνεται λόγος για το οικονομικό μέγεθος αυτού του Ταμείου.
Το έργο αυτό καθίσταται ακόμη δυσκολότερο δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και το νόμισμά της, το χρίβνια, έχει καταρρεύσει.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να χρησιμοποιηθούν ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις δυτικές χώρες, όπως τα περίπου 300 δισεκ. δολάρια των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός της χώρας και έχει ουσιαστικά παγώσει λόγω των κυρώσεων στις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες χώρες, όπως μεταδίδει το BBC.
Άλλωστε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ουκρανίας, Κυρίλο Σεβτσένκο είχε κάνει την πρόταση αυτή προς την ΕΕ, λέγοντας πως η Ρωσία θα πρέπει τελικά να υποχρεωθεί να πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά την εισβολή. «Η ανάγκη για χρήματα θα είναι τεράστια» δήλωνε στο BBC. «Θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω δανείων και επιχορηγήσεων από πολυεθνικούς οργανισμούς και άμεσης βοήθειας από άλλες χώρες.
«Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα πρέπει να ληφθεί ως αποζημίωση από τον επιτιθέμενο, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που είναι επί του παρόντος παγωμένα στις συμμαχικές μας χώρες» πρόσθετε.
Τι αναφέρει το προσχέδιο της ΕΕ
Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν και άλλες χώρες να συμβάλουν στο Ταμείο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να οργανωθεί εν ευθέτω χρόνω ένα διεθνές συνέδριο για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας», καταλήγει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου που θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 24-25 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, μια χρεοκοπία της Ρωσίας θα είχε «μάλλον περιορισμένες άμεσες συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με την Γκίτα Γκοπίνατ, η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Γκοπίνατ είπε ότι τα ποσά των πληρωμών που πρέπει να καταβάλει η Μόσχα είναι «σχετικά μικρά σε παγκόσμια κλίμακα». «Αυτό δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες τράπεζες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση μπορεί να πληγούν περισσότερο.
Διαβουλεύσεις σε ΕΕ και ΗΠΑ για το ρωσικό πετρέλαιο
Διαβάζουμε στο Al Jazeera, πως οι τιμές στο πετρέλαιο Brent κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια σειρά Συνόδων κορυφής που έχουν ως στόχο να σκληρύνουν την αντίδραση της Δύσης στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Σε αυτούς τους καιρούς δοκιμασιών, η υπερατλαντική μας δράση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη 24 Μαρτίου για να συζητήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της, την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» ανέφερε προαναγγέλλοντας τη Σύνοδο Κορυφής των «27», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Τη Δευτέρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το εμπάργκο στο πετρέλαιο δεν είναι ρεαλιστικό, καθώς οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους και δεν μπορούν απλώς να αποκοπούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Στο θέμα της Ουκρανίας, κάνουμε το καθήκον μας. Για παράδειγμα, διασφαλίζοντας την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων. Αναπτύσσουμε μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη», είπε επίσης ο Ρούτε ενώπιον δημοσιογράφων στη Βαρσοβία, μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.
Το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στη Γηραιά Ήπειρο
Ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Γηραιά Ήπειρο την Τετάρτη. Θα πρόκειται για το τρίτο του ταξίδι στην Ευρώπη αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2021.
Την Πέμπτη, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει διμερώς με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, αντιδρούν στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιούργησε ο αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με 4 Ευρωπαϊους ηγέτες
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον αμάχων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.
Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να συντονίσουν την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή. Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Πολωνία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σκοπεύει να ρωτήσει τον Πολωνό ομόλογό του, τον Αντρέι Ντούντα, τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Πολωνίας σε ανθρωπιστικό επίπεδο.